Maken kinderen hun ouders sneller oud?

Ik voel me tien jaar ouder dan toen ik twee jaar geleden een kind kreeg. Lijkt het maar zo of wordt mijn lijf echt sneller oud?

© Shutterstock

Slapeloze nachten, zorgen en schreeuwende kinderen maken het ouderschap veeleisend en uitputtend. Het is dus misschien niet verrassend dat peuters het verouderingsproces versnellen – althans bij moeders.

Een goede indicator van de veroudering is te vinden in ons DNA – of beter gezegd aan de uiteinden van onze chromosomen. Hier zitten de telomeren, die geen genen bevatten, maar ervoor zorgen dat het DNA bij elke celdeling correct wordt gekopieerd.

Na iedere celdeling worden de telomeren korter, tot ze zo kort zijn dat er cellen afsterven en er tekenen van veroudering optreden. Grijs haar en rimpels zouden ook te danken zijn aan de kortere telomeren.

Veroudering drukt op moeders

Onderzoekers van George Mason University in de VS hebben de telomeerlengte gemeten bij bijna 2000 vrouwen van 20-44 jaar.

Bij de vrouwen werd bloed afgenomen, en de lengte van de telomeren in hun witte bloedcellen werd gemeten. Zo bleek dat moeders gemiddeld 4,2 procent kortere telomeren hadden dan vrouwen zonder kinderen, zelfs na correctie voor factoren als leeftijd, gewicht, etniciteit en inkomen.

Met de jaren worden de telomeren 9-10 basenparen per jaar korter. Omdat vrouwen met kinderen gemiddeld 116 basenparen minder hebben dan vrouwen zonder kinderen, zijn hun telomeren verkort met het equivalent van 11 jaar celveroudering.

11 jaar sneller oud zijn de cellen van moeders vergeleken met de cellen van kinderloze vrouwen.