Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers verlengen levensduur met 24 procent

De zoektocht naar een langer leven en het afremmen van ouder worden is een bijzonder uitgebreid onderzoeksgebied. De sleutel tot een paar extra jaren op aarde ligt waarschijnlijk in de binnenste holte van een cel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd op muizen.

Shutterstock

Stel je eens voor dat je 102,5 bent, gezond en slank met een laag cholesterolgehalte – en als kers op de taart een lager risico op kanker.

Een groep biologen heeft een nieuw onderzoek naar ouder worden en levensduur uitgevoerd en heeft dit voor elkaar gekregen – bij hun proefmuizen in ieder geval.

De proefmuizen leefden 24 procent langer dan de placebogroep. Ze waren slanker, fitter en hadden een lager cholesterol – en ze kregen minder vaak kanker.

De reden hierachter is kunstmatig gefabriceerde hyperlange telomeren.

Telomeren maken deel uit van de DNA-reeks in een cel met een celkern en ze vormen tegelijkertijd het einde van ieder chromosoom. Ze zitten niet alleen in muizen, maar ook gewoon in mensen.

Hyperlange telomeren verlengen het leven

Telomeren voorkomen samensmelting met andere chromosomen en zodoende ook de fysieke afbraak van chromosoomeindes. Of liever: ze proberen het.

Net zoals wij steeds ouder worden, worden de telomeren steeds korter. De celafbraak is dus voortdurend aan de gang. De wetenschap had al jaren het idee dat telomeren hier iets mee te maken hadden.

Nu hebben wetenschappers wellicht gevonden wat ze zochten. Embryonale stamcellen, die veel hyperlange telomeren bevatten, spelen hierbij een belangrijke rol. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat proefmuizen die microdoseringen van deze stamcellen kregen toegediend, significant langer leefden dan andere muizen.

Van muis naar mens

Telomeren van embryo’s zijn twee keer zo lang als die van volwassenen, dus dit zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot een langer leven.

De onderzoekers weten nog niet wanneer dit proces op mensen kan worden getest. Ze denken echter wel dat de resultaten, die afkomstig zijn van een proef met een relatief kleine groep muizen, erop wijzen dat er een sterk verband bestaat tussen de lengte van telomeren en levensduur.

Alleen daarom al zou er op dit gebied verder onderzoek moeten worden gedaan.

Veroudering in menselijke cel

1 / 8
12345678
Tegenwoordig begrijpen onderzoekers steeds beter waarom we oud worden. Er zijn nu ook concrete aanwijzingen voor hoe de veroudering van cellen tot stilstand kan worden gebracht.

Er is niet slechts één factor die bijdraagt aan de veroudering van een cel. Het gaat om een hele reeks factoren die er met elkaar voor zorgen dat een cel zwakker wordt en uiteindelijk afsterft.

© Claus Lunau

Lees ook:

Ouder worden

Wetenschap is onsterfelijkheid op het spoor

27 minuten
Veranderingen in het eiwitgehalte zijn hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor het verouderingsproces en kunnen je echte leeftijd tonen.
Ouder worden

Wetenschappers: Je veroudert in drie stappen

4 minuten
Ouder worden

Rood licht kan je zicht verjongen

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg