Doorbraak: Met nieuwe methode groeit haar weer terug

Onderzoekers hebben een peptide ontwikkeld die ouderdomskenmerken terugdraait en het haar weer laat groeien. Ze hopen dat de nieuwe ontdekking tot een effectieve behandeling van ouderdomskwalen bij mensen kan leiden.

Door de communicatie tussen twee eiwitten te blokkeren wisten onderzoekers ouderdomskenmerken bij muizen terug te draaien.

© Shutterstock

Een kale kruin, een doorschemerende schedel en een wijkende haarlijn – nog even en het is allemaal verleden tijd.

Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, dat aantoont hoe een bepaalde methode ouderdomskenmerken kan terugdraaien en het haar van kale muizen weer laat groeien.

Aanval op verouderende cellen

De methode bestaat uit een peptidebehandeling die gericht is op oude cellen die kunnen leiden tot ontstekingen, haaruitval en gezondheidsproblemen.

De oude cellen hebben namelijk het vermogen verloren om zich te delen

De nieuwe behandeling helpt het natuurlijke sterfproces van cellen een handje en doodt de oude cellen, maar laat de fitte cellen intact.

Het effect is geweldig

Door de behandeling hadden verouderende muizen na 10 dagen al weer een volle haardos. De muis rechts is niet behandeld.

© Peter L.J. de Keizer

De behandeling blokkeert het signaal tussen de twee eiwitten FOX04 en p53, die een grote rol spelen bij de veroudering van de cellen. Als de twee eiwitten niet langer met elkaar kunnen communiceren, vernietigen ze zichzelf.

En dat had al na korte tijd een geweldig effect op de verouderende muizen van het onderzoek.

De vacht groeide niet alleen terug, maar de nieren werkten ook weer beter, en ineens kunnen de muizen twee keer zo hard lopen als hun even oude soortgenoten. Na een jaar behandeling waren er bij de muizen nog steeds geen zichtbare bijwerkingen te bespeuren.

Nu hopen de onderzoekers dat het resultaat de basis kan vormen voor nieuwe vormen van therapie bij ouderdomsgerelateerde klachten bij mensen.