Bekend medicijn kan je leven verlengen

30 jaar. Zo veel langer kun je volgens onderzoekers leven. Met behulp van een middel dat miljoenen mensen al in de kast hebben staan.

Onderzoekers willen de ouderdom uitstellen met behulp van een bekend en veelgebruikt geneesmiddel.

© Liam Norris/Cultura/Getty Images

Tot nu toe was de enige manier om je leven te verlengen het behandelen van ziektes die we krijgen als we ouder worden, bijvoorbeeld kanker, dementie en aderverkalking.

Maar nu willen onderzoekers ons verouderingsproces tegengaan, zodat we in een lichaam kunnen leven dat nooit in verval raakt of ziek wordt.

En onlangs werd ontdekt dat de remedie tegen de veroudering al bij miljoenen mensen wereldwijd in het medicijnkastje staat.

Diabetespillen geven een 18% langere levensduur

Een veelgebruikt geneesmiddel tegen suikerziekte heet metformine en is verkrijgbaar als pil. In 2014 vergeleek een onderzoeker van Cardiff University in Groot-Brittannië de gezondheid van meer dan 78.000 diabetespatiënten die dit middel innamen met die van ongeveer 90.000 gezonde mensen.

De mensen die aan suikerziekte leden, een ernstige ziekte die onder meer tot hart-en-vaatziekten kan leiden en de zenuwen en nieren kan aantasten, leefden wel 18 procent langer dan de gezonde groep.

Het resultaat druist in tegen alles wat de onderzoekers dachten te weten en is alleen te verklaren met het feit dat metformine het leven verlengt.

Eerder was al aangetoond dat deze stof ontstekingen remt die ons lichaam langzaam doen vervallen.

Potentieel: levensverlenging van 30 jaar

Een Amerikaanse professor, Nir Barzilai, wil de metforminepil nu gaan uitproberen op gezonde mensen.

Hij denkt niet alleen dat we met de pil 30 jaar ouder kunnen worden, maar ook dat de stof de hersencellen beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en ons denkvermogen tot 30 procent verbetert.