Zo onderzochten wetenschappers van Cambridge University in Engeland vijf haarlokken die van Beethoven zouden zijn.
Cirrose is niet het enige
Na Beethovens dood in 1827 in Wenen bleek uit de autopsie dat hij cirrose had, wat vaak in verband wordt gebracht met alcoholmisbruik.
Uit het DNA-onderzoek van de haarlokken bleek echter dat er meerdere factoren in het spel waren, waaronder genetische aanleg. En het genetisch materiaal bevat een schat aan informatie.
‘Geen enkel anatomisch onderzoek kan na 200 jaar nog zo veel informatie opleveren,’ zegt Carles Lalueza-Fox, een in DNA gespecialiseerde bioloog van het Institute of Evolutionary Biology in Barcelona, die niet bij het onderzoek betrokken was.
Van 30 vermeende haarlokken van Beethoven verkregen de onderzoekers er acht van fanatieke verzamelaars. Vijf ervan zijn vermoedelijk afkomstig van Beethoven aan het einde van zijn leven.
Gelet op de natuurlijke afbraak van het haar en de uitgebreide gegevens over de wisselende eigenaars van de lokken door de tijd heen, acht Lalueza-Fox het waarschijnlijk dat dit zo is.
‘Ik vind dat de onderzoekers het erg aannemelijk maken dat de vijf haarlokken van Beethoven waren.’
Aanleg voor andere ziekten
Uit het onderzoek bleek niet waarom Beethovens gehoor vanaf zijn 28e verslechterde en hij rond zijn 45e doof was.
Wel wees de DNA-analyse uit dat Beethoven aanleg had voor diverse soorten leverziekten. Hij was onder andere drager van het gen PNPLA3, dat de kans op leverziekten verdrievoudigt.
Daarbij had hij hepatitis B, wat er mede in combinatie met zijn schijnbaar hoge alcoholverbruik toe kan hebben geleid dat hij al op 56-jarige leeftijd overleed.
Hoewel de exacte combinatie van factoren die hem fataal werden niet kan worden vastgesteld, vindt Ian Gilbert, hepatoloog aan het Liverpool University Hospital in Groot-Brittannië, het buitengewoon interessant.
‘Het is gewoon een fascinerend detectiveverhaal,’ zegt hij.