Shutterstock

Orgasme maakt je gelukkig

Een explosie van elektrische signalen en hormonen geven je het gevoel uit je lichaam te treden en laten een golf van geluk door je heen gaan.

De activiteit in de hersenen stijgt tijdens de seks langzaam en bereikt haar hoogtepunt bij het orgasme.

Dat blijkt uit een onderzoek waarbij vrouwen een orgasme kregen in een fMRI-scanner.

Tegelijk worden er allerlei hormonen afgegeven in je bloed, waaronder oxytocine, dat een belangrijke rol speelt voor het ervaren van liefde, en opioïden, die eenzelfde effect hebben als bijvoorbeeld cocaïne en heroïne.

Het resultaat is dat er een geluksgevoel door je hersenen en lijf gaat.

Orgasme baadt je hersenen in hormonen

Hersenen verhogen de empathie

Het hersengebied insula zit diep in de hersenschors, en de activiteit in dit gebied neemt in de aanloop naar het orgasme gestaag toe, om daarna weer te dalen. Het gebied speelt een grote rol voor het zelfbewustzijn, maar ook voor het begrijpen van de gevoelens van anderen.

Claus Lunau & Shutterstock

Je lichaam voelt geen pijn

De raphekernen in de hersenstam bevatten de grootste verzameling serotoninezenuwen van de hersenen. Deze zenuwen zijn onder andere betrokken bij het remmen van pijnprikkels. De activiteit wordt tijdens het orgasme verhoogd, met als gevolg dat je pijngrens stijgt met meer dan 100 procent.

Claus Lunau & Shutterstock

Geluksroes gaat door je zenuwen

De area tegmentalis ventralis in de middenhersenen bestaat primair uit dopaminezenuwen, die doorlopen naar andere hersendelen. Deze zenuwen zijn sterk betrokken bij beloning (en verslaving) en de activiteit ervan stijgt rond het orgasme aanzienlijk. Zo zorgen ze voor een blij gevoel.

Claus Lunau & Shutterstock

Je treedt als het ware uit je lichaam

De activiteit in de gyrus angularis in de pariëtale kwab bereikt zijn hoogtepunt tijdens het orgasme. Het is gebleken dat dit gebied centraal staat voor de ervaring om buiten het lichaam te treden, maar het is ook actief wanneer je bijvoorbeeld je focus op de wereld om je heen kwijtraakt.

Claus Lunau & Shutterstock

Ritme is belangrijk

Wetenschappers hebben nog niet duidelijk in beeld hoe een orgasme ontstaat, maar ritme speelt waarschijnlijk een belangrijke rol.

Ritmische indrukken van al onze zintuigen creëren mogelijk een soort trance, die uitmondt in een orgasme.

Sommige onderzoekers denken zelfs dat ons vermogen om ritmisch te bewegen miljoenen jaren in stand is gebleven via seksuele selectie.

Dat wil zeggen dat we het liefst kinderen kregen met partners met een goed ritmegevoel – wellicht doordat het vermogen om ritmische bewegingen te maken een teken is van een goede gezondheid en conditie.

Een nieuw standje is een van de effectiefste manieren om een orgasme te bereiken, zowel bij mannen als vrouwen.

© Shutterstock

3 tips van onderzoekers: Je hele lijf is betrokken bij het orgasme

Heb jij of heeft je partner moeite met klaarkomen? Betrek dan je ogen,oren en stembanden bij de seks – en natuurlijk je vingers en je mond. Dit zijn drie wetenschappelijke adviezen om een orgasme te bereiken.

Voorspel bereidt de hersenen voor

Om een orgasme te bereiken, moeten de hersenen eerst ontvankelijk zijn. Daarvoor is stimulatie van diverse zintuigen nodig. Muziek en kaarslicht verhogen volgens een groot onderzoek de kans op een orgasme bij vrouwen, en een simpel ‘Ik hou van je’ helpt bij beide seksen.

Variatie werkt bijna altijd

Een grote enquête bracht aan het licht dat slechts 50 procent van de vrouwen een orgasme bereikte als de seks uitsluitend uit penetratie van de vagina bestond. Dat was 73 procent als ze daarnaast met de vingers werden gestimuleerd en wel 86 procent als er ook nog orale seks bij kwam kijken.

Eerlijkheid leidt tot goede seks

Je hersenen hebben hun eigen route naar genot en een orgasme, en die ken jij alleen zelf. Onderzoek toont aan dat je de kans op een orgasme aanzienlijk verhoogt als je je partner precies vertelt wat je fijn vindt in bed. Complimenten en opbouwende kritiek tijdens de seks helpen ook.