Shutterstock

Ontrafel de mythen en pep je sperma op

Komen spermacellen in de knel van een strakke broek, en krijgen ze meer pit door een tijdje geen seks? Wetenschappers hebben de tips uit de oude doos over de mannelijke vruchtbaarheid gecheckt.

Sædceller bliver dannet i mandens testikler. Det tager tre måneder for en sædcelle at blive moden - og mænd producerer dem hele livet igennem.

© Arkivillustration

FEIT: Strakke broek is slecht voor je sperma

De zaadproductie moet 2 °C onder de normale lichaamstemperatuur plaatsvinden, en daarom hangen de testikels in een zak buiten de warmte van het lichaam. Een strakke broek duwt de ballen het warme kruis in, waardoor de spermaproductie kan stoppen. Als het kwaad eenmaal is geschied, kan het maanden duren voordat de kwaliteit van het sperma zich hersteld heeft.

© Shutterstock

FEIT: Sauna gaat ten koste van spermakwaliteit

In een onderzoek uit 2013 volgden wetenschappers 10 jongemannen gedurende drie maanden, waarbij ze twee keer per week in een 80 à 90 graden hete sauna zaten. Na die drie maanden was het aantal spermacellen in de zaadlozingen van de mannen gedaald met 58 procent, en het aantal volledig beweeglijke cellen met 38 procent. Pas na drie tot zes maanden zonder sauna herstelde de spermakwaliteit zich.

© Shutterstock

FICTIE: Een tijd geen seks verbetert je zaadkwaliteit

Het heeft geen zin om zuinig aan te doen met je zaad – in tegendeel. Hoe vaker een man een zaadlozing heeft, des te beter zijn spermakwaliteit wordt, blijkt uit een groot onderzoek uit 2018.Het aantal zaadcellen daalt weliswaar bij elke zaadlozing, maar die cellen zwemmen in een flink tempo rechter op hun doel af, wat belangrijker is voor de vruchtbaarheid dan het aantal.