Chronische pijn op verschillende plekken, concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn.
Fibromyalgie is een ernstige en slopende ziekte die zowel jonge als oude patiënten ernstige, chronische pijn kan bezorgen, en artsen konden nooit een precieze oorzaak aanwijzen.
Een geschatte twee procent van de volwassen bevolking heeft last van de ziekte, van wie 90 procent vrouwen – waarom dat is, is onbekend.
Maar nu hebben onderzoekers, onder meer van de Queen Mary University of London, een reeks experimenten op muizen uitgevoerd die hopelijk de mysteries rond de aandoening en de behandeling zullen ophelderen.
De Britse onderzoekers bouwden voort op een eerdere studie uit 2021, waarin onderzoekers antistoffen van mensen met fibromyalgie overdroegen op muizen. De stoffen zorgden ervoor dat de gevoeligheid voor aanraking van de muizen werd verhoogd en hun grijpkracht werd verzwakt.
Deze symptomen komen ook vaak voor bij mensen met fibromyalgie.
De resultaten van de studie gaven dus een sterke aanwijzing dat fibromyalgie op een vergelijkbare manier werkt als een auto-immuunziekte, waarbij immuuncellen het eigen lichaamsweefsel bestrijden – of in ieder geval dat immuuncellen een cruciale rol spelen.
Muizen werden overgevoelig
In de recentere studie gingen onderzoekers een stap verder en injecteerden ze een speciaal type witte bloedcel van patiënten met fibromyalgie, neutrofiele leukocyten, in de labmuizen.
Een van de ontdekkingen was dat de menselijke immuuncellen die plotseling in het systeem van de muizen circuleerden, de gezonde dieren gevoeliger maakten voor pijn.
Andere antistoffen of immuuncellen van de fibromyalgiepatiënten of gezonde vrijwillige deelnemers leken echter niet hetzelfde negatieve effect te hebben op de knaagdieren.
Wat is fibromyalgie?
Het woord ‘fibromyalgie’ betekent pijn in de pezen en spieren. Het is een ziekte waarbij storingen in ons centrale zenuwstelsel diffuse pijn in het hele lichaam veroorzaken.
Veel mensen met de chronische aandoening beschrijven dat ze overal pijn hebben.
Er bestaat momenteel geen genezing, maar met een vroege diagnose is een goed leven mogelijk – met de nodige maatregelen en behandeling.
Neutrofiele leukocyten worden geproduceerd in het beenmerg en spelen een belangrijke rol in het bestrijden van met name bacteriën in de eerste verdedigingslinie van ons immuunsysteem.
De immuuncellen worden normaal gesproken alleen in het zenuwstelsel aangetroffen bij verwonding of ziekte. De onderzoekers konden echter zien hoe de neutrofielen verzamelingen zenuwcellen leken binnen te dringen in het perifere zenuwstelsel van de muizen, dat van de hersenen en het ruggenmerg naar de rest van het lichaam loopt.
Dat gebeurde zo snel dat de muizen een uur na de injectie met menselijke cellen al overgevoeligheid vertoonden.
Zo beïnvloedt fibromyalgie het lichaam
De symptomen variëren, en sommige perioden zal de patiënt meer klachten hebben dan andere. Het is ook mogelijk dat niet alle symptomen ervaren worden.

Spieren en gewrichten
Het eerste symptoom van de ziekte is pijn in de spieren en gewrichten.
Spieren kunnen vooral ’s morgens pijnlijk zijn, omdat ze stijf worden van slapen doordat je dan te lang weinig hebt bewogen.
Hersenen
Je kunt concentratieproblemen en vermoeidheid ervaren, maar hoofdpijn is een van de meest voorkomende symptomen van de ziekte.
Vaak ben je zo moe dat je niet de dingen kunt doen die je wilt doen, tenzij je overdag rust neemt.
Sommige mensen ervaren ook psychische reacties.
Buik
Veel mensen ervaren ook buikpijn en misselijkheid.
Blaas
Sommigen hebben last van een geïrriteerde blaas en moeite met plassen.
Darmen
Je kunt prikkelbaredarmsyndroom (IBS) krijgen, met symptomen als een opgeblazen buik en onregelmatige stoelgang.
Belangrijk is dat de studie tot nu toe alleen op muizen is uitgevoerd en dat de onderzoekers het verband met andere symptomen van fibromyalgie, zoals vermoeidheid, niet hebben getest.
Volgens de onderzoekers wijzen de resultaten er echter op dat witte bloedcellen een van de redenen kunnen zijn waarom het zenuwstelsel van fibromyalgiepatiënten chronisch pijnlijk wordt.
Daarom hopen ze dat de ontdekking de weg vrijmaakt voor mogelijke toekomstige behandelingen die zich richten op de geselecteerde immuuncellen.
‘De resultaten tonen aan dat neutrofiele leukocyten cruciaal zijn voor de ontwikkeling van chronische wijdverspreide pijn,’ schrijven de onderzoekers in de studie.