Shutterstock
Overgewicht

Ontdekking kan het makkelijker maken na een dieet op gewicht te blijven

Een groep Duitse en Amerikaanse onderzoekers heeft bij muizen een ontdekking gedaan die jojoën in gewicht zou kunnen voorkomen.

‘Je moet minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt.’ Afvallen klinkt misschien eenvoudig, maar zo simpel is het niet.

De meeste mensen die het geprobeerd hebben, weten dat afvallen op lange termijn best moeilijk kan zijn.

Dat komt omdat je hersenen in de miljoenen jaren van evolutie erop gebouwd zijn om vast te houden aan vetophopingen – gewoon om je leven te redden – en dus zullen ze zich verzetten tegen elke poging om ze weer kwijt te raken.

Maar nu hebben onderzoekers van het Duitse Max Planck Instituut en de Harvard Medical School in muizenhersenen een ontdekking gedaan die hopelijk in de toekomst leidt tot nieuwe anti-obesitas behandelingen.

Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat ongeveer de helft van de mensen die afvallen na een dieet, na twee jaar weer evenveel is aangekomen. En na vijf jaar is maar liefst 80 procent zwaarder dan ooit.

In de Duitse studie wilden de onderzoekers onderzoeken hoe gewichtsverlies onze hersenen op lange termijn beïnvloedt.

‘Anderen hebben vooral gekeken naar de kortetermijneffecten van diëten,’ zegt Henning Fenselau van het Max Planck Instituut in een persbericht.

Geremde hongerneuronen

Ze zetten een groep muizen op een restrictief dieet en hielden de hersencircuits van de knaagdieren in de gaten, waarbij ze zich vooral richtten op een specifieke groep zenuwcellen waarvan bekend is dat ze ons hongergevoel reguleren, namelijk AgRP-peptiden.

AgRP bevindt zich onder in de middenhersenen, namelijk in de hypothalamus, die onder andere de afgifte van hormonen regelt.

De onderzoekers ontdekten dat de neurale verbindingen die de hongerneuronen stimuleren meer signalen uitzonden als de muizen op dieet waren. En de veranderingen waren nog lang nadat het dieet voorbij was te zien.

Feiten over overgewicht:

De onderzoekers slaagden er ook in de specifieke zenuwverbindingen te remmen die de AgRP-cellen in de muizen activeerden, wat leidde tot aanzienlijk minder gewichtstoename na het dieet.

‘Dit geeft ons misschien de mogelijkheid om het jojo-effect te verminderen,’ legt Henning Fenselau uit in het persbericht.

Hij en de rest van het team geloven dat de studie een dieper inzicht geeft in de hersenmechanismen die hongerneuronen kunnen prikkelen en leiden tot langdurige en overmatige trek na een restrictief dieet.

Ze hopen nu dat het in de toekomst kan leiden tot betere behandelingen voor overgewicht.

‘Op de lange termijn is ons doel behandelingen te vinden om mensen te helpen hun lagere gewicht te behouden na een dieet,’ zegt Fenselau.