Shutterstock

Onderzoekers zijn een stap dichter bij een middel tegen kaalheid

Een nieuwe studie geeft reden tot optimisme voor mensen die bang zijn voor inhammen.

Veel mensen – misschien vooral mannen – vrezen de dag waarop het haar op hun kruin zo dun is geworden dat ze moeten accepteren dat het eigenlijk gewoon weg is.

Maar nu biedt nieuw onderzoek hoop om dat scenario tegen te gaan.

Wetenschappers van de Yokohama National University in Japan hebben met succes in een lab haarzakjes gekweekt waar haren uit groeiden. Volgens hen zelf biedt dit hoop om op termijn haarverlies te kunnen verhelpen.

Dit blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.

Haarzakjes buiten het lichaam

Haargroei is een geliefd onderwerp van de wetenschap, waarbij de effecten van allerlei middelen worden bekeken – van laser en stamcellen tot 3D-printers.

In de nieuwste studie heeft het onderzoeksteam werkende haarzakjes buiten het lichaam weten te ontwikkelen met behulp van in het lab gecreëerde pluripotente muizenstamcellen, die tot elke stamcel in het lichaam kunnen uitgroeien.

De onderzoekers gebruikten zogeheten organoïden (miniversies van de organen van het lichaam die in een laboratorium worden gekweekt) om uit te zoeken hoe haren in haarzakjes groeien. En, nog belangrijker, hoe we die groeimechanismen kunnen bevorderen.

Het Japanse onderzoeksteam keek naar twee soorten cellen die mogelijk een grote rol spelen bij onze haargroei. De twee celtypen werden bestudeerd in combinatie met een hydrogel, die helpt om de natuurlijke omgeving van de cellen in het lichaam na te bootsen.

In het lab bleek de gel de interactie tussen de twee celtypen te versterken, wat volgens de onderzoekers de groei in de haarzakjes bevorderde.

Haren begonnen te groeien

De onderzoekers slaagden erin om volgroeide haarzakjes te ontwikkelen met haarschachten die in 23 dagen circa 3 millimeter waren gegroeid.

En ze deden dat met bijna 100 procent efficiëntie, blijkt uit de studie.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat ze de haarkleur konden beïnvloeden door een medicijn toe te voegen dat de hoeveelheid melanine, een natuurlijk pigment, verhoogt.

Hoofdhuid van dichtbij
© Shutterstock

Lees ook:

Volgens de onderzoekers zou hun ontdekking ‘kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van bruikbare methoden voor de behandeling van haaruitvalziekten’.

‘Onze volgende stap is om cellen van menselijke oorsprong in te zetten voor de ontwikkeling van medicijnen en regeneratieve geneeskunde,’ zegt Junji Fukuda, hoogleraar aan de faculteit Techniek van Yokohama National University.