Onderzoekers weten weer wat beter waarom we grijs worden

Door muizen te bestuderen hebben onderzoekers een oorzaak gevonden van celfouten die kunnen helpen verklaren waarom de meeste mensen met de jaren grijs worden.

Grijs haar

We hebben 100.000 – 150.000 haarzakjes, ook wel haarfollikels genoemd, op onze hoofdhuid. Uit deze holtes groeien haren, dankzij speciale huidcellen.

© Shutterstock

Grijs worden is een van de duidelijkste signalen van veroudering. Je haar verandert van kleur doordat de melanine producerende stamcellen met de jaren zwakker worden.

Om meer te weten te komen over dit verschijnsel hebben Amerikaanse onderzoekers twee jaar lang muizen bestudeerd om de mechanismen te vinden die aan het werk zijn wanneer de cellen niet langer het pigment in ons haar kunnen produceren en in stand houden.

‘Dit is een zeer grote stap om te achterhalen waarom we grijs worden,’ vertelde Mayumi Ito, hoogleraar dermatologie aan New York University en een van de drijvende krachten achter de studie, aan The New York Times.

Ze wijst er ook op dat eerder onderzoek draaide om het inzicht dat grijs haar ontstaat wanneer de pool van melanine producerende stamcellen uitgeput raakt.

Door eerdere muisproeven vroegen Ito en haar co-auteur Qi Sun zich echter af of haar ook pigment kan verliezen als er wel stamcellen aanwezig zijn.

Kunstmatige veroudering

Door haren van muizen te plukken, brachten de onderzoekers een ‘kunstmatige veroudering’ tot stand.

Deze veroudering leidde tot een ophoping van melanine producerende stamcellen, die bleken te ‘plakken’ en dus op hun plaats bleven. De cellen stopten daarom met het produceren van melanine, waardoor de vacht van de muizen veranderde van donkerbruin naar zwart en wit.

Hoewel de studie werd uitgevoerd met knaagdieren, hopen de onderzoekers dat de neiging van de stamcellen om te ‘plakken’ kan bijdragen tot een beter begrip hoe mensenhaar zijn kleur krijgt en verliest.

Dat geldt ook voor bioloog Melissa Harris van de universiteit van Alabama, die echter niet bij het onderzoek betrokken was.

‘Dit komt overeen met eerdere studies die aangeven dat niet alle melanine producerende stamcellen gelijk zijn en dat ze niet altijd nuttig zijn, zelfs als ze aanwezig zijn,’ vertelde ze aan The New York Times.