Onderzoekers vinden mogelijk verband tussen mobiel bellen en hoge bloeddruk

Ze volgden honderdduizenden mensen gedurende meerdere jaren en ontdekten mogelijk een verband tussen het aantal minuten mobiel bellen en een hoge bloeddruk.

Hjerteproblemer
© Shutterstock

Wereldwijd kampen circa 1,3 miljard mensen met een verhoogde bloeddruk – en bijna de helft weet dat niet.

Een verhoogde bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden.

Daarom doen onderzoekers en artsen hun best de oorzaken te achterhalen van wat wel de ‘stille killer’ wordt genoemd.

En nu heeft een groep Chinese onderzoekers mogelijk een verband gevonden tussen het aantal minuten dat iemand mobiel belt en een te hoge bloeddruk in de slagaderen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het European Heart Journal van de European Society of Cardiology.

De onderzoekers gebruikten gegevens uit de grote biomedische database UK Biobank en volgden 212.046 volwassenen tussen de 37 en 73 jaar over een periode van 12 jaar.

De informatie over het mobiele belgedrag (zowel inkomende als uitgaande gesprekken) werd verzameld via een vragenlijst, die de onderzoekers ook inzicht gaf in het jaarlijkse en wekelijkse telefoongebruik van de deelnemers en hun gebruik van luidsprekers en handsfree apparaten.

Mensen die minstens eenmaal per week mobiel belden, werden gecategoriseerd als gebruikers van een mobiele telefoon.

Aantal minuten is cruciaal

Niemand had in het begin van het onderzoek een hoge bloeddruk, maar 13.984 deelnemers, 7 procent, hadden dat na 12 jaar wel.

Uit de resultaten bleek dat gebruikers van een mobiele telefoon een 7 procent hogere kans op een hoge bloeddruk hadden dan degenen die geen telefoon gebruikten. En er kwam ook een ander opzienbarend verband aan het licht.

Deelnemers die 30 minuten of meer per week mobiel belden, bleken een 12 procent hogere kans op een verhoogde bloeddruk te hebben dan degenen die minder dan 30 minuten per week belden.

Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen.

‘Het aantal minuten dat mensen mobiel bellen, is van belang voor de gezondheid van het hart, waarbij meer minuten zorgt voor een groter risico,’ zegt hoogleraar en onderzoeksleider Xianhui Qin van de Southern Medical University in een persbericht.

Hij benadrukt dat er meer onderzoek nodig is om het verband te bevestigen, maar dat er geen samenhang leek te bestaan tussen het gebruik van handsfree apparaten en een hoge bloeddruk.

Toch doen de onderzoekers alvast een kleine aanbeveling.

‘Onze resultaten suggereren dat mobiel bellen mogelijk geen invloed heeft op het risico op een hoge bloeddruk, zolang je dat maar minder dan een half uur per week doet,’ zegt de Chinese hoogleraar.

‘Er is meer onderzoek nodig om de resultaten te bevestigen, maar tot die tijd lijkt het ons verstandig om mobiel bellen tot een minimum te beperken om het hart zo gezond mogelijk te houden,’ aldus de wetenschapper in het persbericht.