Twee onderzoekers uit Noorwegen en Groot-Brittannië belichten dit in een artikel in Financial Planning Review.
Daarin analyseren de onderzoekers gegevens die eerder waren verzameld onder 3240 Britten.
Een deel van de dataset bevat informatie over de financiën van de deelnemers en hun demografische kenmerken, zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.
Hieruit bleek dat 10,8 procent van de respondenten meer dan 75.000 pond per jaar verdiende, terwijl 23,7 procent een huishoudinkomen had van minder dan 20.000 pond per jaar.
Eén bepaalde eigenschap komt terug
In het tweede deel van de dataset vulden de deelnemers een persoonlijkheidstest in die gebaseerd was op het zogeheten vijffactorenmodel.
Het vijffactorenmodel is een erkend psychologisch model gebaseerd op vijf hoofddimensies van persoonlijkheid, de ‘Big Five’.
Hoewel de analyse van de onderzoekers – weinig verrassend – liet zien dat de rijke groep vooral werd gekenmerkt door twee gemeenschappelijke demografische kenmerken, namelijk een hoge leeftijd en een hoog inkomen, deelden de rijke respondenten ook een aantal gemeenschappelijke karaktertrekken.
Eerst en vooral waren de rijksten over het algemeen heel consciëntieus.
Aan de andere kant van de schaal kwam eruit dat je niet zo snel een groot fortuin zult vergaren als je van nature neurotisch bent.
Voor de overige drie karaktertrekken kwam een minder eenduidig beeld naar voren.
Extraverte mensen hadden bijvoorbeeld over het algemeen weinig spaargeld, maar meer potentieel waardevolle voorwerpen, misschien omdat ze meer geneigd zijn tot impulsaankopen dan anderen, aldus de onderzoekers.
Volgens de onderzoekers is het geen verrassing dat de rijksten in de samenleving zo consciëntieus zijn.
Eerdere studies brachten deze eigenschap namelijk ook in verband met ‘bijna alle positieve werkresultaten,’ merken de onderzoekers op.