Shutterstock
Zonnestralen helpen je vitamine D aan te maken

Onderzoekers: Deze mensen nemen vitamine D mogelijk minder goed op

Aan de bloedmonsters van ruim 16.000 mensen zagen wetenschappers dat één bepaalde factor de effecten van vitamine D kan remmen.

Het activeert de fronttroepen van je immuunsysteem, regelt het calciumgehalte in je bloed en houdt je botten en gebit gezond.

Vitamine D is maar een klein molecuul, dat toch een enorme rol speelt bij vitale functies in je lichaam. Een gebrek aan deze in vet oplosbare vitamine kan dus grote gevolgen hebben voor je gezondheid.

Nu blijkt uit een studie van een groot academisch ziekenhuis van Harvard Medical School dat een bepaalde aandoening de opname van het belangrijke molecuul kan bemoeilijken.

Grootste onderzoek in zijn soort

Het onderzoek werd gepubliceerd door wetenschappers van Brigham and Women’s Hospital, die de cijfers van een van de grootste en langstlopende studies ooit over vitamine D opnieuw doornamen: de zogeheten VITAL-studie uit de VS.

De onderzoekers volgden hierbij 26.000 Amerikaanse mannen en vrouwen boven de 50 jaar die vijf jaar lang dagelijks een vitamine D-supplement kregen om te zien of dat invloed had op hun risico op onder meer kanker, hartziekten en trombose. Geen van de deelnemers had kanker of een hartziekte voordat het onderzoek begon.

Zoeken in bloedmonsters

Uit de oorspronkelijke cijfers bleek dat vitamine D verschillende gezondheidseffecten leek te hebben, maar alleen voor mensen met een BMI van minder dan 25 – dus mensen zonder overgewicht.

Dus besloten de onderzoekers van het ziekenhuis te kijken naar een subgroep van 16.000 deelnemers die voorafgaand aan het experiment en twee jaar na de start daarvan bloedmonsters hadden afgestaan.

Ze gingen het gehalte vitamine D in het bloed na, maar bekeken ook kleine zogeheten biomarkers die iets vertellen over de opname van de vitamine, zoals de hoeveelheid calcium en het zogeheten parathormoon.

Wat is vitamine D?

Onderzoeker: ‘Opvallend verschil’

Zo ontdekten ze dat vitamine D-supplementen leiden tot een hoger gehalte van biomarkers die verband houden met het opnemen van vitamine D, ongeacht het gewicht. Maar de opname bleek veel lager bij deelnemers met een hoog BMI.

‘We namen opvallende verschillen waar na twee jaar, die erop wijzen dat mensen met een hogere BMI trager reageren op vitamine D-supplementen,’ zegt wetenschapper Deirdre Tobias, universitair docent aan Harvard School of Public Health in een persbericht.

Deze voedingsmiddelen bevatten vitamine D:

Verklaring van belangrijk verschil

Uit de resultaten blijkt dat er wellicht veel meer kanten zitten aan het verhaal van de belangrijke kleine vitamine dan we eerder dachten, aldus Joann E. Manson, ook een van de wetenschappers van de studie.

‘Deze studie werpt licht op de vraag waarom mensen met een lagere BMI die een vitamine D-supplement nemen 30-40 procent minder last hebben van auto-immuunziekten, sterfte door kanker enzovoort, terwijl mensen met een hoge BMI er minder gebaat bij zijn,’ legt de onderzoeker uit. Volgens haar is het handig om de vitamine D-dosis in de toekomst meer op individuen af te stemmen.

De onderzoekers geven niet aan wat de dosering vitamine D voor mensen met overgewicht zou moeten zijn.