Shutterstock
Vrouw

Onderzoekers: 7 simpele tips voorkomen mogelijk dementie

Een aantal eenvoudige factoren lijkt de kans op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd flink terug te brengen, zeggen onderzoekers.

Vergeetachtigheid, concentratieproblemen, emotionele uitbarstingen en verwarring. Dementie is een ernstige aandoening die je geestelijke vermogens aantast en je van je zelfstandigheid berooft.

Daarom werken wetenschappers aan manieren om te voorkomen dat de ziekte de hersenen binnendringt en elk jaar weer 10 miljoen mensen treft.

Onlangs presenteerden onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts, de voorlopige resultaten van een studie waarin ze gedurende twee decennia enkele duizenden vrouwen volgden.

Ze komen met zeven concrete tips tips die mogelijk de kans op het ontwikkelen van de aandoening kunnen verlagen als je ouder wordt.

‘We weten dat dementie de hersenen al tientallen jaren vóór de diagnose kan aantasten. Het is dus belangrijk dat we meer te weten komen over de manier waarop gewoonten op middelbare leeftijd de kans op dementie beïnvloeden,’ zegt Pamela Rist van het ziekenhuis in Boston in een persbericht.

Het onderzoek zelf wordt pas gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in april 2023.

Nu al komen de onderzoekers echter naar buiten met enkele van de bevindingen, die gebaseerd zijn op maar liefst 13.720 Amerikaanse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 54 jaar, die meer dan twee decennia werden gevolgd.

Dit zijn de zeven eenvoudige tips

Risico minimaliseren

Uit de medische dossiers van de deelnemers bleek dat 1771 vrouwen, 13 procent, 20 jaar na het begin van de studie dementie hadden ontwikkeld.

Voor elk van de zeven gezondheidsfactoren kregen de deelnemers een score van nul punten voor ‘slechte’ of ‘gemiddelde’ gezondheid en één punt voor ‘ideale’ gezondheid. Zo kon elke deelnemer een totale score van zeven punten krijgen.

De gemiddelde score was 4,3 punten aan het begin van het onderzoek en 4,2 tien jaar later.

Toen de onderzoekers de cijfers nauwkeurig bekeken, ontdekten ze dat voor elk extra punt het risico om dementie te ontwikkelen met 6 procent daalde – zelfs nadat ze hadden gecorrigeerd voor factoren als leeftijd en opleidingsniveau.

Een van de beperkingen van het onderzoek is dat de wetenschappers niet precies konden vaststellen hoe individuele factoren, zoals roken, de kans op dementie op latere leeftijd beïnvloedden.

Bovendien is de studie nog niet collegiaal getoetst, een onderdeel van het kwaliteitsborgingsproces voor wetenschappelijke publicaties.

Toch vinden de onderzoekers zelf dat de resultaten belangrijk genoeg zijn om bekend te maken.

‘Het kan goed zijn dat mensen weten dat als ze bijvoorbeeld een half uur per dag bewegen of hun bloeddruk onder controle houden, ze hun risico op dementie kunnen verminderen,’ zegt Pamela Rist van het Brigham and Women’s Hospital.