Onderzoek wijst op gunstige effecten van een bijbaan: Dit zijn de verrassende voordelen

Een bijbaantje levert meer voordelen op dan alleen een extra zakcentje.

© Shutterstock

Veel jongeren willen tijdens de zomer waarschijnlijk niets liever dan genieten van een welverdiende pauze van de schoolboeken.

Maar onderzoek wijst op verschillende goede redenen om dat aan te vullen met een krantenwijk of een baantje als vakkenvuller.

Jongeren met een bijbaantje lijken daar namelijk op de lange termijn profijt van te hebben.

Dat zegt Rune Vammen Lesner, senior onderzoeker bij VIVE, het Deense centrum voor sociaal-wetenschappelijk onderzoek en analyse.

‘Aan de ene kant kan een bijbaan bijdragen aan zingeving – en aan de andere kant kan er iets concreets, nuttigs geleerd worden,’ zegt hij tegen Wetenschap in Beeld.

‘Je leert namelijk om sociale relaties aan te gaan, op tijd te komen en verantwoordelijkheid te nemen. Als je die ervaring goed weet te gebruiken, kan dat echt nuttig zijn.’

Hij benadrukt dat de voordelen afhankelijk van de context kunnen variëren. Sommige Amerikaanse studies hebben bijvoorbeeld gesuggereerd dat werken na schooltijd ook een aantal negatieve effecten kan hebben.

‘Het is ook een kwestie van motivatie,’ zegt hij.

‘Als je vooral werkt omdat je het geld nodig hebt – en je werkt zo veel dat het je schoolwerk overschaduwt – is het waarschijnlijk niet even gunstig,’ zegt hij.

Niettemin wijzen verschillende Scandinavische onderzoeken op een aantal algemene voordelen van bijbaantjes voor Scandinavische jongeren:

BETERE CIJFERS

© Shutterstock

Als tiener is het leuk om een bijbaantje te hebben, want dan heb je wat extra geld voor nieuwe sneakers en een bioscoopuitje met vrienden.

Maar dat is nog niet alles. Deens onderzoek suggereert dat een bijbaan ook terug te zien is op het rapport van 17-jarigen.

Het onderzoek toont namelijk aan dat als een jongere in een schooljaar gemiddeld 100 uur meer werkt dan het gemiddelde (127 uur), het gemiddelde cijfer op het diploma 2,3 procent hoger zal zijn. Tegelijkertijd neemt ook het risico op het begaan van een misdaad af.

SNELLERE VOORTZETTING VAN HET ONDERWIJS

© Shutterstock

Blijkbaar is het hebben van een bijbaantje naast school niet alleen goed voor het cijfergemiddelde, maar ook voor de motivatie om verder te studeren.

Volgens hetzelfde onderzoek neemt de kans dat een Deense jongere na het onderwijstraject tot en met 16 jaar te hebben doorlopen zonder tussenjaar aan een vervolgopleiding begint, met 3,1 procentpunt toe.

HOGER INKOMEN

© Shutterstock

Al die uren achter de kassa of op een krantenwijk zijn financieel gezien niet alleen tijdens de tienerjaren zelf gunstig.

Volgens de Zweedse statistieken lijkt het erop dat volwassenen die als 17-jarige een zomerbaan of een parttime baan hebben gehad, vaak een hoger salaris hebben.

Jongeren die op 17-jarige leeftijd een zomer- of bijbaan hebben, verdienen als volwassene per jaar bijna 100.000 Noorse kronen (ca. 8500 euro) meer, zo blijkt volgens Science Norway uit cijfers van Statistics Norway.

Volgens Rune Vammen Lesner suggereert het onderzoek waar hij bij betrokken is geweest dat ongeveer tien uur per week werken optimaal is voor de gemiddelde 17-jarige, en hij benadrukt dat meer dan 12 uur per week werken eigenlijk te veel is.