Nu kunnen kinderen geprinte oren krijgen

Kinderen die een oor missen kunnen nu een perfecte, geprinte kopie in spiegelbeeld van hun gezonde oor krijgen. Wetenschappers laten de eigen cellen van de kinderen groeien op een sjabloon.

© Yilin Cao et al.

Vijf Chinese kinderen hebben een nieuw oor gekregen dankzij een nieuwe, baanbrekende behandeling.

Dat rapporteert een team onderzoekers uit Shanghai in China. Deze kinderen waren geboren met microtie, een misvorming van de oorschelp waarmee circa een op de 10.000 baby’s wordt geboren.

Gezond oor wordt gespiegeld

De wetenschappers maakten de nieuwe oren van de lichaamseigen kraakbeencellen van de kinderen om te voorkomen dat het immuunsysteem de cellen zou afstoten. En omdat alle kinderen één gezond oor hadden, konden de Chinezen een perfecte, gespiegelde kopie van de andere kant maken.

De behandeling bestaat uit een aantal stappen:

Eerst wordt het gezonde oor gescand, waarna een 3D-printer een gespiegeld sjabloon kan printen.

Daarmee maken de wetenschappers een mal, waarmee een poreuze kopie van biologisch afbreekbaar materiaal van het oor wordt gemaakt. Daarop kunnen ze kraakbeencellen van het misvormde oor kweken.

Ondertussen rekken ze de huid achter het misvormde oor op om plaats te maken voor het implantaat.

Na de operatie groeien de kraakbeencellen onder de huid en nemen ze langzaam de plek en vorm van het implantaat in, dat op natuurlijke wijze wordt afgebroken.

Techniek zorgde voor opschudding

De onderzoekers hebben de ontwikkeling van alle vijf de kinderen gevolgd, en er zijn in de 30 maanden sinds het eerste kind een nieuw oor kreeg geen complicaties opgetreden.

De Chinese techniek is geïnspireerd op een experiment uit 1997, toen Amerikaanse wetenschappers een mensachtig oor op de rug van een muis kweekten.

Die proef veroorzaakte opschudding, omdat veel mensen de bedoeling verkeerd begrepen.

Video

Oor groeit op op maat gemaakte kopie

Dankzij ultraprecieze scans en een biologisch afbreekbaar implantaat bestaat de huid uit de lichaamseigen cellen van de patiënt en krijgt het nieuwe oor precies de juiste vorm.

© Yilin Cao et al.

Stap 1: Door middel van een scan wordt het normale oor van het kind gemeten en gespiegeld. Een 3D-printer maakt een mal voor een afbreekbaar oorimplantaat.

© Yilin Cao et al.

Stap 2: Achter het misvormde oor rekken de artsen de huid van de patiënt op om plaats te maken voor een oorvormig implantaat.

© Yilin Cao et al.

Stap 3: Als de huid voldoende is aangegroeid en gevuld is met bloedvaatjes, verwijdert de chirurg het ballonnetje dat de huid langzaam opgerekt heeft.

© Yilin Cao et al.

Stap 4: Het implantaat wordt bedekt met kraakbeencellen uit het misvormde oor. Ze vormen zich naar het implantaat, dat onder de huid aangebracht wordt.

© Yilin Cao et al.

Stap 5: Als laatste naaien artsen een stukje van de eigen huid van het kind vast op het implantaat. Dan kan het nieuwe oor helen.

© Yilin Cao et al.