Na hoeveel tijd is een legoblokje je lichaam uit?

Mijn dochter van drie heeft de neiging om legoblokjes in te slikken. Hoe lang duurt het voordat zo’n plastic blokje het systeem weer verlaat?

© Shutterstock

Kinderen stoppen graag dingen in hun mond. Vooral tussen zes maanden en drie jaar lijkt de mond het primaire verkenningsinstrument te zijn.

Dat kan echter het gevolg hebben dat kinderen iets inslikken wat niet in hun spijsverteringskanaal thuishoort, zoals legoblokjes. En ouders kunnen daar flink mee zitten.

Een team van Britse en Australische wetenschappers zocht uit hoe lang het duurt voordat een legoblokje het lichaam verlaat.

Legohoofdjes gingen door de darm

Voor het experiment slikten zes kinderartsen vrijwillig een geel hoofdje van een klein legopoppetje in, een van de voorwerpen die kleine kinderen vaak inslikken.

Vervolgens werd de artsen gevraagd hun ontlasting nauwkeurig te onderzoeken om te zien wanneer het gele hoofdje weer verscheen.

Zo bleek dat het gemiddeld 41 uur en twee minuten duurde voordat het legoblokje uit het lichaam was. De kortste reis duurde 27 uur en 20 minuten, de langste 72 uur en 58 minuten.

Een van de proefpersonen vond het legohoofdje niet terug. Niet omdat het vastzat in de darmen, maar waarschijnlijk omdat deze persoon de ontlasting niet grondig genoeg onderzocht.

Het experiment werd uitgevoerd op volwassenen, maar er zijn geen aanwijzingen dat de passage bij kinderen langzamer verloopt. De legoblokjes gaan waarschijnlijk juist sneller door hun relatief korte spijsverteringsstelsel.

41 uur en twee minuten duurde het gemiddeld voordat een ingeslikt legoblokje het maag-darmkanaal weer uit was.