Mythe doorgeprikt: alcohol verandert je persoonlijkheid niet

Je kunt je ongelikte gedrag en beschamende dansjes niet meer goedpraten met een hoog promillage. Dat volgt uit een nieuw onderzoek uit de VS, dat afrekent met het idee dat je sterk verandert als je dronken bent.

De proefpersonen hadden zelf het idee dat hun persoonlijkheid significant veranderde als ze alcohol in hun bloed hadden.

© Shutterstock

‘Sorry, ik was dronken.’ Met dat zinnetje kom je voortaan niet meer zo makkelijk weg als je vrienden je confronteren met je rare uitspraken en onsamenhangende sms-berichten na een avondje uit.

Volgens een nieuw onderzoek van de University of Missouri verandert alcohol namelijk je persoonlijkheid minder sterk dan je denkt.

Dronken mensen geobserveerd

Aan het onderzoek namen 156 mensen deel. Eerst moesten ze hun persoonlijkheid met en zonder een paar glaasjes op beschrijven.

Vervolgens werden ze in groepen verdeeld en kregen ze wat te drinken. Sommigen kregen fris, terwijl andere cocktails voorgezet kregen tot ze een promillage van rond de 0,9 hadden.

Een kwartier later namen de groepen deel aan een aantal sociale activiteiten, waarbij ze werden geobserveerd door waarnemers buiten de ruimte waar ze zich bevonden.

Proefpersonen werden extraverter

Het interessante was dat de deelnemers die onder invloed waren, zelf het idee hadden dat ze minder gewetensvol en minder makkelijk in de omgang werden en minder openstonden voor nieuwe ervaringen.

De waarnemers noteerden echter geen verschillen. Het enige wat opviel was dat de proefpersonen extraverter werden.

‘We waren verrast dat er zo’n groot verschil bestond tussen de indruk die de proefpersonen van zichzelf hadden, en die van de waarnemers,’ aldus Rachel Winograd, een van de wetenschappers die het onderzoek uitvoerden, tegen de Association for Psychological Science.

Zij en haar collega’s hopen nu het onderzoek te kunnen herhalen in een omgeving waar alcoholgebruik natuurlijker is.