Muzikant speelt saxofoon terwijl artsen in zijn hersenen snijden

De ingewikkeldste hersenoperaties worden uitgevoerd op klaarwakkere patiënten. Amerikaanse artsen verwijderden een tumor uit het hoofd van een patiënt, terwijl die saxofoon speelde.

© Youtube & UR Medicine

Stel je voor dat artsen een gat in je schedel gaan maken, je hersenvliezen losmaken en een dodelijke tumor lossnijden, terwijl je klaarwakker bent.

Deze nachtmerrie wordt werkelijkheid voor mensen die een geavanceerde hersenoperatie ondergaan. Daarbij wordt de patiënt vandaag de dag doorgaans wakker gehouden.

Een buitengewoon spectaculaire operatie vond plaats toen de Amerikaan Dan Fabbio tijdens de ingreep op zijn saxofoon blies.

Op die manier stelde hij zijn carrière veilig en leerde hij de wetenschap iets over de manier waarop de hersenen met muziek omgaan.

Video

Melodie verraadt verkeerde snee

Dan Fabbio is een professionele muzikant uit New York. Op zijn 25e ontdekten artsen een gezwel zo groot als een ei in een hersengebied dat belangrijk is voor gehoor en muziek.

Zijn hele bestaan zou in elkaar storten als de chirurg een fout maakte.

Daarom werkten wetenschappers van de University of Rochester in New York een nieuwe procedure uit.

Fabbio moest gedurende de hele operatie op zijn saxofoon spelen, zodat de artsen het zouden kunnen horen als ze in een gebied bezig waren dat belangrijk was voor zijn muzikale vermogens.

De hersenchirurgen riepen de hulp in van Elisabeth Marvin, hoogleraar muziektheorie en cognitie. Zij componeerde een melodie waarvoor alleen korte, oppervlakkige ademteugen nodig zijn – als Fabbio te diep zou inademen, konden zijn hersenen opzwellen.

Zingen tijdens een operatie

Het was niet voor het eerst dat een muzikant een voorstelling gaf op de operatietafel van een hersenchirurg.

De violist Roger Frisch bespeelde zijn instrument terwijl artsen de oorzaak van zijn trillingen probeerden te vinden.

Video

En operazanger Ambrož Bajec-Lapajne zong tijdens zijn operatie.

Video