Shutterstock

Met deze vier eigenschappen ben je volgens de wetenschap de perfecte partner

Als het glas volgens jou halfvol is, ben je al een heel eind op weg om een droompartner te zijn.

Van Shakespeares sonnetten tot swipes op moderne datingapps – de mensheid probeert al tijden de geheime formule te ontcijferen die de ideale romantische metgezel definieert.

Want wat maakt iemand de perfecte match, met wie je een duurzame en bevredigende liefde kunt opbouwen?

Het is een vraag die dichters, filosofen en psychologen al lang bezighoudt, en nu heeft ook de wetenschap zich op dit gebied gewaagd.

In een nieuwe studie belichten onderzoekers van de Western Kentucky University vier persoonlijkheidskenmerken die niet lijken te mogen ontbreken bij de ‘perfecte’ partner.

Jaloezie verliest – oplettendheid wint

De onderzoekers vroegen 171 stellen, allemaal in verschillende stadia van hun relatie, hoe ze zouden reageren op een aantal problemen en hoe tevreden ze waren met de manier waarop hun partner met diezelfde problemen omging.

Op basis van hun antwoorden maakten de onderzoekers een overzicht van de romantische eigenschappen en tevredenheid met de relatie.

Ten eerste blijkt uit de resultaten dat partners die geen last hebben van onzekerheid en jaloezie als de beste worden beschouwd.

De ideale partner geeft de ander de ruimte en maakt zich ook minder snel zorgen over de relatie.

Ten tweede is de perfecte partner aanwezig, aandachtig en oplettend.

Het loont om sociaal te zijn, want minder sociaal begaafde mensen worden als minder goede partners beschouwd.

Een derde factor die bepaalt hoe goed een partner is, is de balans van de romantische eigenschappen.

Als beide partners ongeveer even optimistisch zijn over de toekomst van de relatie en open staan voor elkaar, neemt de romantische tevredenheid met de partner toe.

Een goede partner neemt de tijd om te luisteren en aanwezig te zijn, blijkt uit het onderzoek.

© Shutterstock

Je bent dan ook de perfecte partner als je de inzet en toewijding van je geliefde kunt beantwoorden.

De laatste fundamentele eigenschap van de perfecte partner is er niet een waar je veel aan kunt doen.

Je wordt als een betere partner beschouwd als je ongeveer even intelligent en aantrekkelijk bent als je geliefde.

Over het algemeen laat het onderzoek zien dat de meest succesvolle stellen innerlijke kwaliteiten als vriendelijkheid en zorgzaamheid belangrijker vinden dan uiterlijke kwaliteiten als geld en status.

Op basis van hun bevindingen stellen de onderzoekers dat het herkennen van je eigen romantische kwaliteiten kan helpen om je relaties te verbeteren.

‘Naarmate het leven zich blijft ontwikkelen, moeten relaties zich aanpassen aan verschillende uitdagingen en transities. Een goede partner zijn behelst het vermogen om veranderingen te omarmen en samen met je partner door de vele wendingen van het leven te navigeren,’ zegt hoofdauteur en docent aan de Western Kentucky University, Michelle Durham.