Met de jaren kunnen mannen minder goed kinderen krijgen

Geloof het niet, het verhaal dat mannen met de jaren even vruchtbaar blijven

Fertilitet
© Shutterstock

Charlie Chaplin kreeg een kind op z'n 73e. Op dezelfde leeftijd als Mick Jagger, wiens jongste (tot nu toe) geboren werd in december 2016.

Mannen kunnen op hoge leeftijd nog gewoon kinderen krijgen, terwijl het bij vrouwen na hun 50e meestal toch echt gedaan is.

Maar het feit dat er oudere heren zijn die gezegend worden met een kleintje betekent nog niet dat álle oudere mannen kinderen kunnen krijgen.

Jong vader worden is makkelijker

Een studie van het Beth Israel Deaconess Medical Center en de Harvard Medical School toont aan dat de leeftijd van mannen ook van belang is voor het welslagen van het ouderschap.

Van 2000 tot 2014 volgden de onderzoekers 7750 stellen bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Vrouwen van boven de 40 werden, zoals verwacht, moeilijker zwanger dan jongere vrouwen. De leeftijd van hun partner had geen invloed op het resultaat.

Maar toen de onderzoekers keken naar de stellen waarvan de vrouw jong was, tekende er zich een ander patroon af. Was de vrouw onder de 30, dan had ze 76 procent kans om een kind te krijgen als haar man tussen de 30 en 35 jaar was, maar die kans kelderde tot 46 procent met een man van 40 tot 42 jaar.

Oorzaak is niet bekend

Het is redelijk bekend waardoor de vruchtbaarheid van vrouwen afneemt, maar de onderzoekers hebben geen idee waarom de leeftijd van mannen van belang is voor hun kans om nog eens de luiers te mogen verschonen.

Mogelijk lopen de spermacellen in de loop van het leven DNA-schade op, zoals dat voor alle cellen in het lichaam geldt wanneer we ouder worden.