Decennialang proberen wetenschappers al te ontcijferen hoe de geavanceerde kalender van het Mayavolk werkte.
Met name één cyclus in het kalendersysteem stelde hen voor een raadsel: de kringloop met vier kwadranten van 819 dagen, in het Engels de 819-day count genoemd.
Lange tijd probeerden de onderzoekers tevergeefs om de 819 dagen ergens aan te koppelen.
Maar nu denken twee Amerikaanse antropologen de code te hebben gekraakt.
Ze moesten daarvoor uitzoomen naar een perspectief van 45 jaar. Dat blijkt uit hun resultaten, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Ancient Mesoamerica.
Op deze manier konden ze de kalender in overeenstemming brengen met de synodische periode, de tijd die een planeet nodig heeft om terug te keren naar hetzelfde punt aan de hemel.
Oorspronkelijke theorie verworpen
De 819-day count is onderdeel van het complexe kalendersysteem van de Maya’s, dat bestaat uit verschillende kleinere kalenders die eeuwen geleden, in de tijd vóór Columbus, in Midden-Amerika zijn ontwikkeld.
Van de kleinere kalenders was de telling van 819 dagen een van de grootste raadsels.
Die bestaat uit vier kwadranten van 819 dagen, elk verbonden met een kleur. Lang werd gedacht dat de vier kwadranten de windrichtingen vertegenwoordigden: oost, west, noord en zuid.
Pas in de jaren 1980 bleek dat dit niet klopte.
Wel waren er aanwijzingen dat de 819 dagen in verband stonden met de synodische perioden van de planeten in het zonnestelsel. De Maya’s konden de synodische perioden van de zichtbare planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus namelijk zeer nauwkeurig meten.
Maar pas nu is het gelukt om het precieze verband tussen de cycli van de planeten en de 819-day count te achterhalen.

De Maya’s gebruikten hun astronomische kennis om Mayakalenders te maken en konden gebeurtenissen aan de hemel, zoals zons- en maansverduisteringen, honderden jaren van tevoren voorspellen.
Mercurius was altijd makkelijk. Die past met zijn synodische periode van 117 dagen precies zeven keer in 819 dagen.
En nu zijn ook de synodische perioden van de andere zichtbare planeten in verband gebracht met de 819-day count. Daarvoor moest de kalenderlengte worden vergroot tot 20 perioden van 819 dagen, ofwel circa 45 jaar.
Venus heeft een synodische periode van 585 dagen. Dat betekent dat zeven synodische perioden overeenkomen met vijf tellingen van 819 dagen.
Mars heeft een synodische periode van 780 dagen, dus 21 perioden komen overeen met 20 tellingen van 819 dagen.
Ook Jupiter en Saturnus zijn niet vergeten. De synodische periode van Jupiter van 399 dagen past precies 39 keer in 19 tellingen, en die van Saturnus van 378 dagen past perfect in zes tellingen.