Malariamedicijn bestrijdt zika
Een reeds bestaande en goedgekeurde behandeling voor malaria kan mogelijk voorkomen dat het zikavirus zich in een foetus verspreidt.

Onderzoekers hebben een behandeling tegen zika gevonden.
Zika is een akelige ziekte die voornamelijk via muggenbeten wordt verspreid. Het virus leeft in feite van babyhersenen.
Op dit moment wordt er een vaccin tegen zika getest. Maar omdat het jaren kan duren voor dit op de markt komt, staan aanstaande moeders in zikagebieden nu machteloos tegenover de dreiging dat hun baby wordt aangevallen door het zikavirus. Deze kinderen lopen het risico om met ernstige hersenschade (microcefalie) te worden geboren.
Hulp is echter onderweg.
Hersencellen worden verstikt
Volwassenen kunnen het zikavirus de baas, maar een foetus is veel kwetsbaarder. Het virus verspreidt zich via de placenta naar de hersenen van de baby en vernietigt het afbraakproces van de hersenen, autofagie.
Autofagie is een natuurlijk proces, dat afval- en gifstoffen in de hersenen verwijdert. Zo blijft de cel gezond. Maar bij een cel die met zika is besmet, wordt dit proces gemanipuleerd. In plaats van zika af te breken, helpt de cel juist met de verspreiding van het virus. Zika gebruikt alle energie, zodat de jonge hersencellen van de foetus zich niet kunnen ontwikkelen.
Dat resulteert in de kenmerkende kleine hoofdjes en de ernstige hersenschade waarmee kinderen met zika worden geboren.
Goedgekeurde stof helpt
Onderzoekers zochten daarom naar middelen die de autofagie remmen. Zoals de stof hydroxychloroquine, die al is goedgekeurd tegen malaria bij zwangere vrouwen. De onderzoekers dienden hydroxychloroquine toe aan met zika besmette muizen en zagen dat het virus aanzienlijk werd teruggedrongen in de placenta.
Dat geeft hoop dat zwangere vrouwen nu al een behandeling kunnen krijgen die het risico op kinderen met microcefalie vermindert.