Blaren ontstaan bijvoorbeeld op je voeten tijdens een lange wandeling of op je handen als je lang met tuingereedschap in de weer bent geweest.
Als de hoornlaag – de bovenste laag van je huid – herhaaldelijk contact heeft met bijvoorbeeld de binnenkant van je schoen, wordt de verbinding tussen de cellagen dieper in de huid zwakker en ontstaan er met vocht gevulde holtes.
Blaren ontstaan door wrijving
Als iets steeds weer langs de huid schuurt, worden er uiteindelijk met vocht gevulde blaren gevormd.

1. Opperhuid heeft meerdere lagen
De huid bestaat uit drie belangrijke lagen: opperhuid (bovenste), lederhuid (middelste) en subcutis (onderste). De opperhuid is ook weer opgedeeld in lagen, en de buitenste daarvan is de hoornlaag.

2. Wrijving veroorzaakt scheurtjes
Als de hoornlaag langere tijd tegen een diepere laag schuurt, ontstaan er in de onderliggende lagen microscopische beschadigingen.

3. Vocht stroomt holte in
Meerdere beschadigingen vormen samen één grote holte (groene gedeelte in het midden) onder de hoornlaag. Deze holte stroomt vol met lichaamsvocht zoals lymfevocht en serum en wordt een blaar.
Zo vermijd je blaren
- Koop schoenen die passen. Te grote schoenen verhogen de kans op wrijving, te kleine schoenen knellen je voeten af. Denk eraan dat je voeten bij warm weer met een halve schoenmaat kunnen opzetten.
- Voorkom plooien in je sokken die druk kunnen creëren.
- Verzorg je voeten: verwijder dode huid, vijl eelt weg en smeer je voeten in met een vette crème.

Wat moet je doen als je een blaar hebt?
Als het kwaad al is geschied, is het belangrijk de blaar op de juiste manier te behandelen. Een blaar geneest doorgaans in één tot drie weken. En in die tijd kun je het probleem zowel verlichten als aanzienlijk verergeren.
1. Prik een blaar alleen door als je er last van hebt
Het vocht dat zich ophoopt in de blaar, helpt de huid sneller te genezen. Daarom moet je een blaar alleen doorprikken als je er last van hebt. Gebruik altijd een steriele naald. Druk het vocht er dan voorzichtig uit, plak een pleister op de blaar en laat de huid met rust tot hij is genezen.
2. Knip NOOIT in de blaar
Als je de dode opperhuid eraf knipt, vertraag je het genezingsproces aanzienlijk. De opperhuid werkt namelijk als een soort verband, waardoor de wond tot vijf keer sneller geneest.
3. Bescherm de wond
Om de huid de gelegenheid te geven rustig te genezen, kun je de plek het beste beschermen met een pleister of met sporttape.