Zo genezen je wonden

Het kan pijnlijk zijn en lang duren voor een wond genezen is. Maar gelukkig heeft de huid een bijzondere eigenschap: hij kan zichzelf herstellen.

Shutterstock

In tegenstelling tot vrijwel alle andere organen heeft de huid het unieke vermogen zichzelf te repareren.

Zelfs grote wonden kunnen vaak genezen zonder littekens te vormen. De witte bloedlichaampjes van het immuunsysteem veroorzaken een ontsteking, die uiteindelijk juist helend werkt.

Ontsteking bevordert natuurlijke genezing

 • 10 minuten – stolling

  Het helingsproces van de huid begint als de beschadigde bloedvaten (rode stippen) zich samentrekken. Het eiwit fibrine (blauwe strepen) komt vrij en zorgt ervoor dat het bloed stolt en de bloeding stopt.

 • 48 uur – late ontsteking

  Zogeheten neutrofiele granulocyten (donkerpaars) brengen een ontsteking op gang, en macrofagen (lichtpaarse 'bloemetjes') scheiden biochemische stoffen uit die signaleren dat de wond zich moet sluiten.

 • 72 uur – groeifase

  Fibroblasten (blauw), die collageen (witte strepen) vormen, en keratinocyten (paarse keten op de huid) trekken naar de wond en herstellen de lederhuid en zijn fijne bloedvaatjes.

 • Weken tot maanden – rijpingsfase

  Na de zogeheten groeifase treedt de rijpingsfase in werking. De tijdelijke oplossingen worden afgelost door duurzame reparaties.

Lees ook:

Lichaam

Q & A: Kan het haar van iedereen even lang worden?

2 minuten
Lichaam

Focus op het inwendige oog

1 minuut
Lichaam

VIDEO: Zo veel slaap heb je nodig

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!