Shutterstock

Zo genezen je wonden

Het kan pijnlijk zijn en lang duren voor een wond genezen is. Maar gelukkig heeft de huid een bijzondere eigenschap: hij kan zichzelf herstellen.

In tegenstelling tot vrijwel alle andere organen heeft de huid het unieke vermogen zichzelf te repareren.

Zelfs grote wonden kunnen vaak genezen zonder littekens te vormen. De witte bloedlichaampjes van het immuunsysteem veroorzaken een ontsteking, die uiteindelijk juist helend werkt.

© Henning dalhoff & Shutterstock

Ontsteking bevordert natuurlijke genezing

© Henning dalhoff & Shutterstock

10 minuten – stolling

Het helingsproces van de huid begint als de beschadigde bloedvaten (rode stippen) zich samentrekken. Het eiwit fibrine (blauwe strepen) komt vrij en zorgt ervoor dat het bloed stolt en de bloeding stopt.

© Henning dalhoff & Shutterstock

48 uur – late ontsteking

Zogeheten neutrofiele granulocyten (donkerpaars) brengen een ontsteking op gang, en macrofagen (lichtpaarse 'bloemetjes') scheiden biochemische stoffen uit die signaleren dat de wond zich moet sluiten.

© Henning dalhoff & Shutterstock

72 uur – groeifase

Fibroblasten (blauw), die collageen (witte strepen) vormen, en keratinocyten (paarse keten op de huid) trekken naar de wond en herstellen de lederhuid en zijn fijne bloedvaatjes.

© Henning dalhoff & Shutterstock

Weken tot maanden – rijpingsfase

Na de zogeheten groeifase treedt de rijpingsfase in werking. De tijdelijke oplossingen worden afgelost door duurzame reparaties.