Zijn alle vingerafdrukken anders?

Zelfs een genetisch identieke tweeling heeft verschillende vingerafdrukken. Dit fijne patroon ontstaat namelijk in de baarmoeder op geheel willekeurige wijze.

© Karen Kasmauski/Getty Images

Zelfs eeneiige tweelingen, die 100 procent identieke genen hebben, hebben niet dezelfde vingerafdrukken. Daarom accepteren politie en rechtbank wereldwijd vingerafdrukken als doorslaggevend bewijsmateriaal.

Vingerafdruk verandert niet

De structuur van vingerafdrukken wordt bepaald door de genen, maar details ontstaan willekeurig in de ontwikkeling van de foetus.

In maand drie en vier van de zwangerschap krijgen de vingers een soort kussentje door de druk van het water.

Wanneer deze druk weer afneemt, ontstaan er lussen, kringen en boogjes in een patroon dat per vinger en per persoon verschilt. Na hun vorming veranderen de vingerafdrukken niet meer.

Is jouw vingerafdruk uniek?

Op grond van statistische modellen stellen onderzoekers vast dat de kans op een totale match gelijk aan nul is.

Of elke afdruk echt uniek is, is moeilijk wetenschappelijk aan te tonen; daarvoor zou je de afdrukken van de meer dan 7 miljard mensen op aarde moeten opnemen en met elkaar vergelijken.

###

Drie typen vingerafdrukken

Om iemand te identificeren aan de hand van zijn vingerafdrukken wordt eerst vastgesteld van welk type er sprake is. Vingerafdrukken worden ingedeeld in drie hoofdtypen met een kenmerkend patroon: lussen, kringen en boogjes.