Beschadigde zenuwen supersnel hersteld

Onderzoekers uit Texas hebben een methode ontwikkeld om beschadigde zenuwen te repareren.

Als zenuwen bij een ongeluk beschadigd raken, kan dit tot verlamming of verminderde gevoeligheid leiden. Als het meezit, herstelt een kapotte zenuw zichzelf heel langzaam, of kan een chirurg ingrijpen. Maar in beide gevallen krijgt een zenuw niet vaak zijn volledige functionaliteit terug.

Onderzoekers uit Texas hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld. De zenuwuiteinden van ratten met lamme pootjes werden behandeld met drie verschillende oplossingen, en wel 98 procent kreeg in een paar dagen het gevoel in de pootjes terug. De onderzoekers hadden de ischiaszenuw van de diertjes, die naar de poten loopt, doorgesneden, waardoor ze 93 procent van het gevoel in hun poten verloren.

Met de traditionele behandeling, waarbij de uiteinden aan elkaar worden vastgemaakt, kwam in drie maanden tot 77 procent van de beweeglijkheid terug. Als deze behandeling met de oplossingen werd gecombineerd, ging het echter veel sneller. Na een maand was het verlies aan beweeglijkheid nog maar 40 procent; later zelfs 28 procent.

Zenuw met drie vloeistoffen gerepareerd

Met drie verschillende vloeistoffen kunnen onderzoekers een kapotte zenuw genezen – bijna zonder verlies van de geleiding van zenuwsignalen.

Oude methode 1. Het lichaam probeert de breuk te helen door de zenuwuiteinden af te sluiten. 2. Een arts naait ze aan elkaar, maar door de afsluiting is de doorgifte van signalen verzwakt.

Nieuwe methode 1. De eerste oplossing met antioxidanten voorkomt het verzegelen van de uiteinden. 2. Een vloeistof met polyethyleenglycol bindt de membranen samen. 3. Een kalkoplossing heelt de breuk, en de signalen kunnen vrijwel ongehinderd door.