Paille, flickr
Langste man die ooit geleefd heeft – Robert Wadlow in 1918

Wie is de langste man ter wereld?

Meerdere mannen die in de loop der tijd de titel ‘langste man ter wereld’ kregen, hadden iets gemeen.

Langste man ter wereld

De langste man ter wereld is de 39-jarige Sultan Kösen.

Deze Turkse boer werd in 2009 voor het eerst gemeten door Guinness World Records, en onttroonde toen de Chinees Bao Xishun als de langste nu levende man.

Sultan Kösen op bezoek in IJsland

Sultan Kösen op bezoek in IJsland in 2009. Sultan Kösen groeide in Turkije op als boer, maar reisde inmiddels al de hele wereld over vanwege zijn lengte.

© Helgi Halldórsson

Sultan Kösen is maar liefst 2 meter 51, en daardoor zijn de gewoonste dingen soms een uitdaging.

Zo is het voor hem moeilijk om kleren en schoenen te vinden die hem passen. En ook vervoer is problematisch voor Sultan Kösen.

Omdat hij zo lang is, moet hij namelijk met krukken lopen, en hij past nauwelijks in een gewone auto.

VIDEO: Sultan Kösen vertelt over zijn lengte

Sultan Kösen groeide op in een gewoon Turks gezin, waar iedereen een normale lengte had. Dus toen hij op 10-jarige leeftijd enorm begon te groeien, keek iedereen daar van op.

Maar als lengte niet genetisch bepaald is, hoe is Sultan Kösen dan de langste man ter wereld geworden? De wetenschap heeft een verklaring.

Waardoor wordt iemand extreem lang?

Sultan Kösen lijdt aan gigantisme. Deze ziekte wordt doorgaans veroorzaakt door een goedaardige tumor die op de hypofyse drukt. De hypofyse is het deel van de hersenen dat de hormonen van het lichaam regelt.

Bij mensen die zo lang worden als Sultan Kösen, begint de ziekte al in de kindertijd. Als er een tumor op de hypofyse drukt, wordt er veel meer groeihormoon afgescheiden, wat het hele leven doorgaat.

Tegenwoordig zijn artsen bedreven in het opsporen en behandelen van gigantisme. Zo is de tumor bij Sultan Kösen in 2010 door de universiteit van Virginia in de VS verwijderd via bestraling.

Hypofyse

Dat Sultan Kösen zo lang is, komt door een tumor die op de hypofyse (aangegeven op de foto) drukt. De hypofyse reguleert de hormonen, waaronder het groeihormoon.

© Shutterstock/SciePro

Wie was de langste man ooit?

De langste man ooit was de Amerikaan Robert Wadlow.

Robert Wadlow kwam in 1918 ter wereld als een volkomen normale baby, maar al snel schoot hij de lucht in.

Op vijfjarige leeftijd was hij al 1 meter 63, en op zijn 17e torende Robert Wadlow met zijn 2 meter 45 boven iedereen uit.

Robert Wadlow had net als Sultan Kösen gigantisme. Maar in tegenstelling tot Sultan Kösen heeft Robert Wadlow de vermoedelijke tumor in zijn hersenen nooit laten verwijderen.

Daardoor bleef hij groeien tot aan zijn dood.

LEES OOK: Het hoogste gebouw ter wereld

Robert Wadlow

Robert Wadlow drømte om at studere jura. Han nåede desværre aldrig så langt.

© Ubé, flickr

Lopen was niet makkelijk voor de langste man ter wereld. Robert Wadlow was aangewezen op speciaal ontworpen beugels, die hem ondersteunden bij het lopen.

Maar op een dag liet Robert Wadlow een beugel voor zijn enkel maken die niet goed paste.

De beugel beschadigde de huid en er ontstond een infectie in de wond. Tegenwoordig zou die eenvoudig met antibiotica behandeld kunnen worden, maar in 1940 was de infectie fataal.

Robert Wadlow stierf in een hotelkamer in Michigan, slechts 22 jaar oud.

Bij zijn dood was Robert Wadlow 2 meter 72 – waarmee hij de geschiedenis inging als de langste man die ooit geleefd heeft.

LEES OOK: De 10 grootste steden ter wereld