Shutterstock

Wetenschap: Dit eiwit is mogelijk de veroorzaker van acne

Acne is een van de meest voorkomende én raadselachtige huidaandoeningen ter wereld. Onderzoekers leren echter steeds bij over de ontstoken bultjes en richten zich nu op een bepaald eiwit.

Honderden miljoenen mensen hebben acne: puistjes, mee-eters en pijnlijke rode ontstekingen in hun gezicht en op het lichaam. Toch is er nog veel onbekend over de aandoening, bijvoorbeeld waarom sommige mensen er wel last van krijgen en andere niet.

Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nature duidt erop dat acne mogelijk veroorzaakt wordt door een eiwit – of liever gezegd door het gebrek daaraan.

Eiwit heeft invloed op vet in de huid

Volgens de onderzoekers heeft het GATA6-eiwit invloed op de manier waarop de cellen in de talgklieren zich gedragen, zoals de hoeveelheid talg die wordt geproduceerd. Het eiwit stuurt namelijk het effect van het mannelijke geslachtshormoon testosteron op de talgklieren aan.

Talgklieren zijn kleine kliertjes in de haarzakjes. Ze produceren een vettige substantie, talg, die de huid tegen uitdroging beschermt. Talgklieren komen overal op het lichaam voor, maar vooral bij de haarwortels, en op het gezicht, het bovenste deel van de rug en midden op de borst. Daarom krijgen mensen met acne vooral op die plekken puistjes.

Waarom sommige mensen minder van dit eiwit hebben, is nog onduidelijk. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking de weg vrijmaakt voor meer onderzoek naar en nieuwe behandelingen tegen acne.

Zo vormt een goedaardige bacterie een geel puistje

Een giftige cocktail van dode huidcellen, vet en veel bacteriën brengt de afweer in staat van paraatheid. Het immuunsysteem zet haarzakjes om in ontstoken puistjes.

© Henning dalhoff

Haarzakje zit vol dode cellen

In het vroegste voorstadium van acne beginnen huidcellen sneller dan normaal te groeien en zich te delen. Als ze afsterven, worden ze afgestoten en belanden ze in de opening van het haarzakje op de huid.

© Henning dalhoff

Dode cellen en vet vormen een propje

De talgklieren in het haarzakje produceren voortdurend vet. Op weg naar buiten wordt dit vermengd met de dode cellen en ontstaat er een propje dat de opening van het haarzakje afsluit, waardoor het vet er niet uit kan.

© Henning dalhoff

Bacteriën gedijen in opgehoopt vet

De acnebacterie, die normaal goedaardig is en van huidvet leeft, heeft het naar zijn zin in het verstopte haarzakje. Hij groeit snel en scheidt een biofilm uit die als een vlies om het vet komt te liggen.

© Henning dalhoff

Bloedlichaampjes bestrijden bacterie

De vele bacteriën irriteren het weefsel en activeren daardoor het immuunsysteem. Witte bloedlichaampjes eten de bacteriën op, en huidcellen bestrijden ze met gifstoffen.

© Henning dalhoff

Ontstekingsvocht vult puistje

Het immuunsysteem veroorzaakt een ontsteking in het haarzakje. Ondertussen gaat de vetproductie door in het ontstoken en afgesloten haarzakje, dat opzwelt en een gevoelig puistje vol pus vormt.