Shutterstock
Ringspier rond oogkas

Welke spier is de snelste in het lichaam?

De snelste spier van het lichaam kan zich in 1/10 seconde samentrekken – en hij traint zichzelf automatisch.

De snelste spier in het menselijk lichaam is de orbicularis oculi, een ringspier die rond elk van je oogkassen loopt en je ogen helpt samenknijpen, bijvoorbeeld als je met je ogen knippert.

De spier kan zowel bewust worden geactiveerd als door de zogeheten knipperreflex. Die reflex wordt bijvoorbeeld geactiveerd wanneer een vinger in de buurt van het oog komt, maar soms ook door harde geluiden en lichtflitsen.

Hij beschermt het oog en het hoornvlies hoe dan ook tegen beschadiging, wat waarschijnlijk de reden is waarom de spier zo snel reageert.

0,1 seconde

De oogspier orbicularis oculi kan zich in slechts 1/10 seconde samentrekken en is daarmee de snelste spier in het lichaam.

De spier werkt ook als je door te knipperen je oogbol reinigt. Het traanvocht wordt dan over het hoornvlies verspreid, zodat het niet uitdroogt.

Maar we knipperen waarschijnlijk om meer redenen dan alleen oogbescherming en bevochtiging.

Onderzoekers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat we vaak knipperen wanneer onze blik van richting verandert. Als veel mensen naar hetzelfde sportevenement of dezelfde film kijken, knipperen ze allemaal vrijwel tegelijkertijd, omdat ze hun blik op hetzelfde moment verplaatsen.

Het is niet precies bekend waarom, maar vermoedelijk is de orbicularis oculi op de een of andere manier betrokken bij de beweging van het oog.

Hoeveel we knipperen, verschilt. Jonge vrouwen knipperen gemiddeld 19 keer per minuut, tegen 11 keer voor jonge mannen. Maar vrouwen sluiten hun ogen niet altijd volledig als ze knipperen.

Bij oudere mensen gaat het knipperen niet zo snel als bij jonge.