Welke bloedgroep is het meest zeldzaam?

Ik weet dat de bloedgroepen A, B en 0 bestaan. Maar welke komt het minst voor?

© Shutterstock

Rh-null – ook wel ‘gouden bloed’ genoemd, is de zeldzaamste bloedgroep op aarde.

Bloedgroepen worden ingedeeld in vier hoofdgroepen: A, B, AB en 0 (ook wel O). Deze vier worden primair bepaald door antigenen, die op het oppervlak van de rode bloedcellen zitten.

Mensen met bloedgroep A hebben rode bloedcellen met een A-antigen, terwijl bij cellen in bloedgroep B het B-antigen aanwezig is. Bloedgroep AB heeft beide antigenen, en 0 heeft geen van beide.

De bloedgroepen worden verder ingedeeld op basis van antigene resusfactoren. Er zijn bij de mens ruim 50 resusantigenen geïdentificeerd, maar resus D bepaalt of een bloedgroep resuspositief of resusnegatief is.

Als je resusnegatief bent, heb je geen resus D in je bloed, maar kun je wel andere resusantigenen hebben.

43 mensen hebben gouden bloed

Bij een exclusief groepje mensen ontbreken de resusantigenen helemaal. Zij hebben bloedgroep Rh-null (resus 0). Wereldwijd zijn slechts 43 mensen verdeeld over 14 families Rh-null.

Omdat het bloed volledig vrij is van resusantigenen, is het ideaal voor bloeddonaties, want elke bloedgroep kan het ontvangen. Maar het bloed kan het best worden gebruikt voor mensen die ook Rh-null zijn. Hun immuunsysteem accepteert namelijk geen resusantigenen, en daarom kunnen zij zelf alleen het ‘gouden’ bloed krijgen.