Als een lichaam begraven is, worden de zachte delen verteerd door micro-organismen. Het skelet vergaat echter pas na vele jaren.

© Shutterstock

Wat gebeurt er met een lichaam na de begrafenis?

Kort nadat het lichaam aan de aarde is toevertrouwd, begint er een effectief ontbindingsproces, waardoor uiteindelijk alleen het skelet overblijft.

28 april 2017

Doorgaans wordt iemand uiterlijk een week na het overlijden begraven. Als het lichaam tot die tijd bij minder dan 4 °C wordt bewaard, treedt er nog weinig ontbinding op. 

Als het lichaam in het graf ligt, raakt de huid los en wordt die groenig. 

Het lichaam zwelt op, doordat er stinkende gassen in worden gevormd.  

DE EERSTE TEKENEN:

  • Half uur na overlijden: De eerste zichtbare tekenen zijn lijkvlekken, verkleuringen van de huid. Ze ontstaan doordat het bloed niet meer stroomt, waardoor de bloedkleurstof, hemoglobine, in het omliggende weefsel dringt.

  • 3-4 uur na overlijden: Door chemische reacties verstijven de spieren. Deze rigor mortis begint in het hoofd en verspreidt zich in een paar uur naar de rest van het lichaam. Na 8 tot 12 uur is het hele lichaam stijf.

  • 18-36 uur na overlijden: Als het ontbindingsproces inzet, wordt het lijk langzaam minder stijf, en na een paar dagen is de stijfheid geheel verdwenen.

Kalkgehalte bepaalt afbraak van botten

Na twee à drie weken in het graf zijn de meeste organen en spieren opgegeten door bacteriën, vliegen en larven, terwijl het vocht in het lichaam verdampt – gewoonlijk bestaat ons lichaam voor zo'n 80 procent uit water. 

Na drie tot vier maanden zijn alleen de botten nog over. 

De hoeveelheid kalk in de bodem bepaalt hoe snel het skelet wordt afgebroken. In kalkrijke grond kan dit duizenden jaren duren.

VEENLIJKEN EN MUMMIES BLIJVEN 

© GETTY IMAGES

Bij extreme droogte, warmte of kou vergaat een lichaam niet, maar wordt het een soort mummie, waarbij de zachte delen indrogen en verharden. 

Bij veenlijken stopt het ontbindingsproces door de zure omgeving, die werkt als tannine en de huid looit.

Heb jij een wetenschappelijke vraag waar je graag antwoord op wilt? Stel je vraag hier. Dan komt hij misschien in een volgend nummer van Wetenschap in Beeld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: