Shutterstock
Bolle navel

Waarom zijn er holle en bolle navels?

Sommige mensen hebben een holle navel en bij andere puilt hij juist uit. De vorm heeft onder andere te maken met je buikhuid.

Het holletje of bobbeltje op je buik voorzag je ooit van voedsel en zorgde ervoor dat je in leven bleef.

Je navel is een overblijfsel van de navelstreng die van de placenta of moederkoek naar de buik liep.

De placenta is van levensbelang, omdat vanaf daar voeding naar de baby gaat via de navelstreng. Als de baby geboren is, wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt.

Vorm van navel hangt af van klem en weefsel

Binnen 10 dagen na de geboorte van het kind verdroogt het resterende stompje van de streng, en uiteindelijk valt het eraf. Wat overblijft als de wond is geheeld, is de navel.

Hoe de navel eruitziet, hangt er onder andere van af hoe dicht bij het lichaam de klem aangebracht werd en hoe snel het litteken is genezen.

Verder hangt de vorm samen met de sterkte van het weefsel van de navel in verhouding tot die van de overige buikhuid. Daardoor kan hij uitpuilen, naar binnen trekken of plat worden.

Als je buikhuid drastisch verandert, bijvoorbeeld als je veel aankomt of afvalt, kan je navel ook van vorm veranderen. Bij vrouwen gebeurt dat soms tijdens de zwangerschap.

Zieke navel bolt op

Een navelbreuk ontstaat als de buikwand rond de navel is verzwakt. Spieren en bindweefsel worden naar buiten geduwd, en daardoor puilt de navel uit.

Dit komt het vaakst voor bij kinderen van Afrikaanse origine.