Shutterstock

Waarom wordt koningin Elizabeth begraven in een loden kist?

De overleden koningin wordt begraven in een met lood beklede kist. Die is uiteraard loodzwaar, dus wat is het voordeel? Lees het macabere antwoord hier.

Volgens de traditie wordt koningin Elizabeth II bijgezet in een eikenhouten kist die bekleed is met lood. Zo zijn eeuwenlang doodskisten voor overleden royals ontworpen.

Zo’n zware kist is heel onpraktisch voor de 10-daagse processie waarin de kist door Groot-Brittannië wordt vervoerd. Maar lood speelt een grote rol bij het conserveren van het koninklijk lijk.

Dankzij de loden bekleding kunnen vocht en zuurstof er niet in. En zonder dat wordt het afbraakproces vertraagd, doordat micro-organismen niet zo snel groeien en de chemische reacties kunnen uitvoeren die dood weefsel afbreken.

Dit is ook de reden waarom voedsel langer vers blijft in een luchtdichte verpakking.

Lood houdt de stank op afstand

In lood blijven lichamen een jaar langer goed dan in gewone kisten. De conserveringsmethode is zeer geschikt voor overleden regenten, want zij worden niet in de grond begraven, maar te rusten gelegd in een koninklijke kamer.

Zonder de loden bekleding zouden de lichamen blootstaan aan zuurstof en sneller ontbinden dan in een houten kist onder de grond. Bovendien zorgt het lood ervoor dat de stank van ontbinding niet naar buiten sijpelt.

Loden kisten zijn niet het exclusieve domein van royals. Winston Churchill is bijvoorbeeld ook begraven in een loden kist.