Van voeding met veel eiwitten en koolhydraten word je slaperiger dan van eten dat bijvoorbeeld rijk is aan vezels.
Over het algemeen word je moe na een maaltijd doordat je lichaam meer serotonine aanmaakt. Serotonine komt vooral voor in het spijsverteringsstelsel en het centrale zenuwstelsel en speelt een rol bij het reguleren van het humeur en van slaappatronen.
Het aminozuur tryptofaan zit vooral in eiwitrijk voedsel en helpt het lichaam met het aanmaken van serotonine. Koolhydraten stimuleren de opname van tryptofaan.
Bepaalde soorten voeding kunnen je dus extra moe maken, maar het tijdstip waarop je eet bepaalt ook deels hoe slaperig je wordt. Je inwendige klok beïnvloedt hoe je je voelt na het eten. Volgens de National Sleep Foundation is je energie op een dieptepunt rond 14.00 uur ’s middags en 2.00 uur ’s nachts.
Slecht slapen kan effect versterken
Als je een slecht slaappatroon hebt, kun je vermoeider worden na het eten. Dat komt doordat het lichaam aanvoelt alsof het in rust is. Als het voelt alsof je lichaam in een staat van rust is, leidt dat tot vermoeidheid, vooral als je de vorige nacht slecht geslapen hebt.