Waarom prikt het als je een wond schoonmaakt met alcohol?

Of je nu een schaafwond op je knie hebt of een snee in je vinger, het voelt absoluut niet fijn als er alcohol in de wond komt. Maar waarom prikt het zo erg?

© Shutterstock

Alcohol doodt micro-organismen en wordt om die reden gebruikt om open wonden te behandelen en ontstekingen te voorkomen. Maar het spul is ook een soort zelfkastijding, want het prikt verschrikkelijk.

Die pijn is te danken aan de 75 à 85 procent ethanol in reinigingsalcohol. Dat alcoholpercentage activeert bepaalde zenuwcellen die pijnsignalen naar de hersenen sturen.

De cellen hebben een receptor genaamd vanilloid receptor 1, die gewoonlijk alleen wordt geactiveerd door hoge temperaturen – bijvoorbeeld als je je ergens aan brandt.

Sterke drank brandt in je keel

Als de receptor in contact komt met ethanol, daalt de activeringstemperatuur naar 34 graden – lager dan onze lichaamstemperatuur. En het resultaat daarvan is dat we een prikkend en branderig gevoel ervaren als een wond wordt schoongemaakt met alcohol, of als er desinfectiemiddel in een sneetje komt.

De receptor wordt ook geactiveerd als we sterke drank drinken, zoals whisky of absint, en daarom voel je de drank branden in je keel. We voelen dat echter niet als we bier of wijn drinken, want de alcoholpercentages van die dranken zijn te laag om de receptor te activeren.