Shutterstock

Waarom moet ik plassen als ik lach?

Ik doe het vaak bijna in mijn broek als iemand iets heel grappigs zegt. Is dit normaal, en valt er iets aan te doen?

Als je hardop lacht, trekken je buikspieren zich ritmisch samen en drukken ze op je organen, waaronder je blaas.

Tegelijkertijd verlies je de gebruikelijke controle over de rest van de spieren van je lichaam. Dit geldt ook voor de sluitspier van de urinebuis, die normaal gesloten is en alleen op commando opengaat.

Daardoor moet je soms snel naar het toilet, en als je het niet haalt, is dat een vorm van incontinentie die we stressincontinentie noemen.

Ongewenst plassen treft vrouwen

Mensen met stressincontinentie kunnen soortgelijke problemen ondervinden wanneer ze niezen, een wind laten of sporten.

Volgens de Amerikaanse National Incontinence Association treft stressincontinentie 7 procent van de bevolking, maar komt het bij vrouwen tweemaal zo vaak voor, deels doordat het risico hoger is na een bevalling.

Bekkenbodem houdt plas op

WAAR

Een zwakke bekkenbodem verhoogt het risico op stressincontinentie, maar door die te trainen kun je ongelukjes voorkomen.

WAT

De spieren van de bekkenbodem zijn klein en zo dik als een lip. Je kunt ze trainen zonder dat de beweging aan je te zien is.

HOE

Je kunt de spieren rond de endeldarm en plasbuis samenknijpen.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat de bekkenbodem reageert op activiteit in de lippen en het buigen van de nek.

In de klassieke lachhouding, waarbij je hard lacht en je nek naar achteren gooit, is het dus veel moeilijker om je plas op te houden.

Gerelateerde bewegingen, zoals hoesten, kunnen ook leiden tot onvrijwillig plassen. Onderzoekers hebben ook een duidelijk verband gevonden tussen roken en stressincontinentie.