Shutterstock

Waarom krijgen oudere mannen een buikje?

Als mannen dertigers worden, begint hun buik vaak iets uit te steken. Maar waarom is dat eigenlijk?

Zelfs als ze verder slank zijn, krijgen mannen boven de 40 vaak een zichtbaar buikje. Als dat gebeurt, is er een logische verklaring: ze nemen meer calorieën in dan ze verbranden.

Maar waar vet bij vrouwen voornamelijk net onder de huid zit en verspreid wordt over het lichaam, zit bij mannen zogeheten visceraal vet diep in de buik opgehoopt.

De oorzaak achter dat verschil vinden we in de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron, die invloed hebben op hoe vet wordt opgenomen en opgeslagen. Zo bevordert oestrogeen de opslag van onderhuids vet, terwijl testosteron de ophoping van visceraal vet in de buik tegenhoudt.

Rond een leeftijd van 30 daalt het testosterongehalte bij mannen met zo’n drie procent per jaar, waardoor ze sneller een buikje krijgen.

Testosteron vermindert namelijk de activiteit van het enzym LPL, dat vetzuren vrijgeeft om te worden opgenomen door vetcellen. Bij minder testosteron stijgt de LPL-activiteit, en komt er meer vet in de viscerale vetcellen.

Buikjes zijn gevaarlijk

Een dikke buik is een gezondsheidsrisico, want visceraal vet geeft ontstekingsstoffen af die ontstekingen veroorzaken in bloedvaten en organen. Onderzoek wijst uit dat de ophoping van visceraal vet in de buik samenhangt met een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en een hogere mortaliteit.