Shutterstock

Waarom is menstruatiepijn zo hevig?

Menstruatie hoort bij de vrouwelijke biologie, maar waarom is ongesteld zijn zo onaangenaam of zelfs regelrecht pijnlijk? En kun je iets tegen de pijn doen?

De meeste vrouwen hebben weleens last van menstruatiepijn, en bij 14 procent is het zo erg dat ze zich ziek moeten melden.

Volgens de McGill Pain Questionnaire kan menstruatiepijn erger zijn dan kiespijn, chronische rugpijn of de pijn van een botbreuk of verstuiking. Het gaat met name om hevige buikkrampen, maar de pijn kan ook uitstralen naar de onderrug en bovenbenen.

De oorzaak van menstruatiepijn is gelegen in het baarmoederslijmvlies, dat wordt afgebroken om onbevruchte eicellen uit te scheiden. Daarbij komen hormoonachtige stoffen vrij, prostaglandinen.

De prostaglandinen vernauwen de bloedvaten en veroorzaken pijnlijke spiersamentrekkingen in de baarmoeder, die helpen bij het uitdrijven van de eicellen en het slijmvlies. De doorbloeding in de baarmoeder en de zuurstoftoevoer naar de cellen vermindert, wat de pijn waarschijnlijk verergert.

Groente en fruit kunnen pijn verlichten

Menstruatiepijn kan verlicht worden met pijnstillers, de pil en ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Maar daardoor kunnen bijwerkingen optreden als misselijkheid en pijn.

Een onschuldiger middel om menstruatiepijn te verlichten is ontstekingsremmende voeding met veel groente en fruit. In een klinische proef ervoeren proefpersonen die een plantaardig, vetarm dieet volgden aanzienlijk minder en korter durende menstruatiepijn dan de andere deelnemers.