Shutterstock

Waarom heb je twee dagen na het sporten spierpijn?

Ik was twee dagen geleden lekker bezig in de sportschool, maar nu zijn m’n spieren stijf en pijnlijk. Waarom heb ik nu meer spierpijn dan vlak na het sporten?

Spierpijn na zware lichamelijke inspanning is niet ongebruikelijk. De pijn begint meestal een halve dag na de inspanning en bereikt zijn hoogtepunt na 24-72 uur.

Lang was niet duidelijk waarom spierpijn vertraagd optreedt. In het verleden werd de pijn verklaard met melkzuur in de spieren, maar die theorie is inmiddels losgelaten.

Nu denken onderzoekers dat uitgestelde spierpijn veroorzaakt wordt door een ontstekingsachtige toestand in de spieren die ontstaat door microscopische scheurtjes in de spiervezels.

Gestrekte spieren doen meer pijn

Spiervezels zijn erg kwetsbaar voor microschade bij excentrische contractie, waarbij spieren belast worden terwijl ze gestrekt zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat spierpijn kan optreden door schade in het bindweefsel rond de spieren.

Herstel is pijnlijk

Na het sporten werken de immuuncellen hard om de spierschade te repareren. Maar daarbij activeren ze ook de zenuwcellen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Sporten beschadigt de spier

Krachttraining veroorzaakt microscopische scheurtjes in spiervezels en bindweefsel. Vooral excentrische oefeningen met volledig gestrekte spieren maken de vezels kwetsbaar.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Cellen repareren schade

Immuuncellen in de vorm van neutrofielen en macrofagen gaan naar de spier om de schade te herstellen. Daarbij komen stoffen vrij die een ontsteking opwekken.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Ontsteking signaleert pijn

De stoffen en de activiteit van de immuuncellen stimuleren de zenuwcellen rond de spier. Ze sturen pijnsignalen naar de hersenen, die de spierpijn opmerken.

Nieuwe oefeningen en zeer zware training veroorzaken vaak vertraagde spierpijn. Maar naarmate de spieren zich aan het type training aanpassen, neemt de pijn af.

Vertraagde spierpijn is moeilijk te vermijden bij een nieuwe fitnessroutine. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen, zoals veel water drinken en een warming-up, kan de pijn worden beperkt.