Waarom heb je 2 neusgaten?

Als allebei de neusgaten toch bij elkaar komen in je neusholte, waarom hebben we er dan eigenlijk twee van?

Elephant

Niet alleen zoogdieren hebben twee neusgaten, maar ook de meeste vissen, padden, reptielen en vogels. Een van de redenen dat het er twee zijn, is dat de reuk beter is met twee ingangen voor geurstoffen.

Bij veel dieren zijn de neusgaten duidelijk van elkaar gescheiden, waardoor de kans groter is dat ze geuren in de omgeving opvangen en de bron ervan kunnen lokaliseren. Bovendien zijn twee kleine neusgaten vaak beter dan één groot gat, want met twee kleine is het risico kleiner dat er vreemde lichamen in terechtkomen en daarnaast geven ze de kop en de snuit van het dier meer structurele stevigheid. Bij mensen zorgt de scheidingswand van kraakbeen tussen de neusgaten ook voor een versteviging van de neus.

Yellow snake

Neusgaten zijn je inwendige airco

Bij veel zoogdieren zijn de neusgaten van belang voor de vocht- en temperatuurbalans. De snuit en de neusholte vormen met hun relatief grote inwendige oppervlak een ademhalingsorgaan dat een rol speelt voor het vermogen om warmte en vocht tijdens het ademhalen in het lichaam te houden.

In de neus zitten namelijk veel kleine bloedvaatjes, die de ingeademde lucht opwarmen en vochtig maken voordat deze de longen in gezogen wordt en weer wordt uitgeademd. Dat geeft een optimale gaswisseling in de longen, en de lichaamskern behoudt een temperatuur van 37°C.

Met hun grotere oppervlak zijn twee neusgaten ook handig voor oververhitte dieren die geen zweetklieren hebben, maar hun lichaamstemperatuur laag moeten zien te houden door vocht van hun snuit en uit de neusholte te laten verdampen.

Fish Teeth