Waarom groeit haar niet gelijkmatig?

Waarom groeien de haren van de wenkbrauwen niet net zo snel als hoofdhaar?

bearded man

Je hebt vijf miljoen haren, waarvan 100.00 op je hoofd groeien en de rest elders op het lichaam, behalve op de handpalmen en voetzolen.

Elke haar wordt gevormd in een haarzakje, dat door de lichamelijke signaalstoffen geprogrammeerd wordt om de haar te laten groeien, de groei te stoppen of de haar los te laten. De haarlengte hangt af van de duur van de groeifase, die jaren bedraagt voor hoofdhaar, terwijl de wenkbrauwharen maar een paar maanden groeien.

Veel hormonen sturen de cyclus van de haarzakjes aan, maar de haarzakjes reageren daar niet hetzelfde op, waardoor het haar verschillend groeit op de diverse lichaamsdelen. Zo hebben de mannelijke geslachtshormonen niet veel invloed op de groei van hoofdhaar, maar wel op de groei van baard en wenkbrauwen. Vrouwelijke geslachtshormonen gaan dit effect op gezichtsbeharing juist tegen en houden de haarzakjes op het hoofd steeds in de groeifase, waardoor hoofdharen wél jarenlang groeien.

Haargroei wordt bepaald door hormonen

Alle haar en haarzakjes op het lichaam hebben hun eigen onafhankelijke groeicyclus, die bestaat uit een groeifase, een overgangsfase en een rustfase. Verschillende hormonen sturen de haargroeicyclus aan.

Groeifase: Het haar groeit in de groeifase, die twee tot zes jaar duurt, afhankelijk van waar de haar groeit.

Overgangsfase: Het haar stopt met groeien. Het haarzakje wordt inactief en verschrompelt. De haarpapil wordt afgestoten. Deze fase duurt een tot twee weken.

Rustfase: De haar verandert en beweegt naar het huidoppervlak. Hij wordt dan afgestoten door het haarzakje. De rustfase duurt een maand of twee