Kevin Grieve/Unsplash
Vrouwen gapen

De wetenschap legt uit: daarom gapen we

Het is onweerstaanbaar en onvermijdelijk als je eenmaal zin krijgt om je mond wijd open te sperren. Maar waarom ademen we zo ongecontroleerd in? De wetenschap probeert het antwoord te geven.

Waarom gapen we?

Alle mensen gapen zo’n 20 keer per dag. Maar waarom?

De wetenschap is er nog niet helemaal uit welke functie gapen heeft. Er doen meerdere theorieën de ronde over de vraag waarom we geeuwen.

Een daarvan is dat we gapen omdat het zuurstofniveau in de longen laag is. Een gaap is dan een methode die de hersenen gebruiken om voor een grote hap verse zuurstof te zorgen.

Maar embryo's geeuwen ook, en dat past niet in het plaatje, want zij halen in de baarmoeder geen adem via de longen.

Echovideo: Wolfgang Moroder

Gapen koelt de hersenen

Een andere, nieuwere verklaring voor gapen is dat het bijdraagt aan het koelen van ons brein. Geeuwen stimuleert de hartslag, de bloedsomloop en de gezichtsspieren, die allemaal een bijdrage leveren aan de koeling van onze biologische computer.

Een derde uitleg is dat geeuwen een oeroude traditie is.

Je kopieert niet het gedrag van je collega als zij haar mond openspert, maar je doet het omdat je onbewust deelneemt aan een oud ritueel dat is ontwikkeld door groepen mensen om wakker en alert op gevaar te blijven.

Geeuwen is besmettelijk

We gapen niet alleen om de hersenen te helpen. Geeuwen is een universele reflex die besmettelijk is doordat we in staat zijn om empathie voor anderen te voelen.

Kun jij de verleiding weerstaan om te gapen als je naar deze video kijkt?

Toch is niet iedereen er vatbaar voor. Een onderzoek concludeerde dat kinderen onder de 5 jaar niet besmet worden door filmpjes van geeuwende mensen, en dat kinderen onder de 6 niet hoeven te gapen als ze een verhaal voorgelezen krijgen over gapen.