Waardoor kleurt het weefsel zwart bij gangreen?

Als de bloedtoevoer naar een lichaamsdeel wordt afgesneden, kan het weefsel afsterven en zwart worden. Dit wordt gangreen genoemd, en in het ergste geval moeten er ledematen geamputeerd worden.

Voet met gangreen

Bij zogeheten droog gangreen sterft het weefsel af vanwege een gebrekkige bloedtoevoer. Bij nat gangreen of koudvuur wordt het weefsel aangetast door rottingsbacteriën.

© ALAMY/ALL OVER

Als de bloedtoevoer en daarmee de zuurstofvoorziening naar weefsel afneemt of helemaal wegvalt, bijvoorbeeld vanwege letsel of een infectie, kan het weefsel afsterven. Dan wordt het zwart.

We spreken dan van gangreen, waar twee varianten van bestaan: met en zonder bacteriën.

1. Bloedtoevoer stagneert

Vernauwd bloedvat

Als er geen bloed naar bijvoorbeeld een voet stroomt en het lichaamsdeel daardoor geen zuurstof en voedingsstoffen krijgt, kan het weefsel in een paar dagen tot een paar maanden afsterven.

De bloedtoevoer kan worden afgesneden door letsel, een infectie, een ziekte als diabetes of een bloedpropje in een slagader.

  1. Pijn valt weg na afsterven zenuwweefsel
© KEN IKEDA MADSEN

###

Afstervend weefsel is in het begin buitengewoon pijnlijk, maar de pijn verdwijnt al naargelang het zenuwweefsel ook afsterft.

De huid kleurt langzaam blauw, en wanneer het weefsel geheel afgestorven is, wordt het zwart en leerachtig. Het droogt uit en raakt ‘gemummificeerd’.

3. Amputaties redden de rest

© KEN IKEDA MADSEN

Het gangreen begint doorgaans in de tenen, die daarbij af kunnen vallen, en kruipt omhoog langs het been.

Als artsen er vroeg genoeg bij zijn, kunnen bloedvatverwijdende medicijnen de bloedtoevoer naar het afstervende gebied herstellen, maar vaak is het amputeren van de voet de enige mogelijkheid.