Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers laten tinnitus verdwijnen

Veel mensen hebben last van tinnitus of oorsuizen. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt hoe ze het gehoorcentrum in de hersenen zo kunnen herprogrammeren dat het hinderlijke geluid verdwijnt.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Een goederentrein die door een tunnel in je hoofd rijdt. Zo is ernstige tinnitus wel eens beschreven. Maar nu is er licht aan het eind van de tunnel, want Amerikaanse onderzoekers zijn bijna klaar met een nieuwe behandeling.

Tinnitus wordt vaak veroorzaakt door langdurige blootstelling aan hard geluid, en komt dan ook regelmatig bij bijvoorbeeld klassieke musici voor. Maar anders dan je zou denken ligt de fout niet bij de oren.

De pieptoon ontstaat in het gehoorcentrum van de hersenen, doordat te veel neuronen op dezelfde frequentie afstemmen en zo de geluiden in een bepaald frequentiegebied versterken. Deze neuronen beïnvloeden elkaar bovendien, en gaan signalen afgeven zonder dat er input is.

Verdenking richt zich op plasticiteit van de hersenen

Het is niet precies bekend hoe tinnitus ontstaat, maar waarschijnlijk ligt het aan de zogeheten plasticiteit van de hersenen, een voorwaarde voor de verwerving van nieuwe kennis. Door plasticiteit, of het vermogen zich aan te passen, vormen de neuronen nieuwe circuits en krijgen deze geheel nieuwe functies als ze onder bepaalde omstandigheden geprikkeld worden.

Daarom vermoedt men dat de neuronen in het gehoorcentrum gestimuleerd worden om zich aan te passen bij lawaai. Hierdoor gaan ze zich op geheel nieuwe frequenties richten. Dit leidde tot de gedachte dat tinnitus genezen kan worden door dit principe om te draaien en de neuronen zo ver te krijgen dat ze zich op de oude frequentie richten.

Dit bleek een succesvolle strategie. In februari 2011 slaagden Navzer Engineer van de University of Texas in de VS en zijn collega’s erin om ratten te genezen van hun gehoorbeschadiging. Al na tien dagen therapie, zenuwstimulatie onder het afspelen van bepaalde tonen, vertoonden de proefdieren geen tekenen meer van tinnitus. De effecten lijken langdurig of zelfs permanent te zijn.

Vanwege deze positieve resultaten zijn de onderzoekers nu al begonnen met het testen van de behandeling op mensen.

Lees ook:

Lichaam

7 voordelen van lichaamsbeharing

2 minuten
Lichaam

Mythe ontzenuwd: je kunt wel niezen met je ogen open

0 minuten
Lichaam

Zenuwen: Beschadigde zenuwen supersnel hersteld

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg