Tien ingrediënten van een mens

Bekijk de stoffen waarvan je lichaam is gemaakt.

© Shutterstock

Wat maakt een mens tot een mens? Filosofen en theologen hebben zich duizenden jaren over die vraag gebogen, zonder een antwoord te vinden.

Maar als je de vraag letterlijk neemt, is het antwoord vrij makkelijk te vinden. Hier volgt een lijst met de belangrijkste ingrediënten van een mens. Voor het gemak gaan we uit van een persoon van 70 kilo.

1. Zuurstof: 45,5 kg Veruit de meeste zuurstof in het lichaam is gebonden aan waterstof; samen vormen ze water.

2. Koolstof: 12,6 kg Genoeg om een aantal keer mee te barbecueën...

3. Waterstof: 7 kg Waterstof en zuurstof leveren water op, waaruit het grootste deel van het menselijk lichaam bestaat.

4. Stikstof: 2,1 kg Stikstof is een belangrijk onderdeel van de vele organische moleculen – eiwitten, vet en koolhydraten – in het lichaam.

5. Calcium: 1,050 kg Calcium is belangrijk voor de botten, en je hebt er genoeg van voor een paar pakjes schoolbordkrijt.

6. Fosfor: 700 g Fosfor vormt samen met calcium het skelet en het gebit.

7. Zwavel: 175 g Zwavel speelt een belangrijke rol bij de zuurstofopname in je lichaam.

8. Kalium: 140 g Kalium is belangrijk voor het doorgeven van zenuwsignalen in je lichaam en zorgt er mede voor dat je vochthuishouding in evenwicht blijft.

9. Chloor: 105 g Chloor en natrium zijn de twee bestanddelen van gewoon zout. Ze spelen beide een belangrijke rol bij het reguleren van je vochthuishouding en het doorgeven van elektrische signalen.

10. Natrium: 105 g Natrium is een van de twee bestanddelen van gewoon zout, en je lichaam bevat er een paar flinke lepels van.

De overige 525 g bestaat uit een mengeling van rond de 50 andere elementen.

Bron: Geigy Scientific Tables