Shutterstock

5 dingen die je niet wist over sperma

OVER INTIMITEIT: In de Eerste Wereldoorlog gebruikten spionnen van de inlichtingendienst MI6 sperma als onzichtbare inkt. En een shampoo met een afkooksel van stierentestikels laat je haar dansen. Dit zijn vijf wetenschappelijke feiten die je waarschijnlijk niet kent over dat vruchtbare vocht: sperma.

1. Testikeleiwitten verstevigen je haar

Voor zeven dollar bewerkt een kapsalon in Los Angeles je haar met een bijzonder product. De eigenaar van de salon trekt bouillon van stierenballen en voegt er 30 ml van toe aan een haarverzorgingsproduct. Testikels zijn rijk aan eiwitten: die van de mens bevatten 999 unieke. Het aftreksel zou het haar glans geven en droog haar herstellen en verstevigen.

2. Spionnen schreven met onzichtbaar sperma

Tijdens de Eerste Wereldoorlog had de Britse inlichtingendienst behoefte aan onzichtbare inkt om geheime boodschappen mee te schrijven. En sperma bleek hier bij uitstek voor geschikt omdat het anders dan gewone onzichtbare inkt niet met jodium reageert. Maar na een tijdje gingen de boodschappen wel stinken, en geheim agenten mochten dan ook alleen verse 'inkt' gebruiken.

MI6-directeur Sir Mansfield Cumming (1859-1923) instrueerde in 1915 zijn geheim agenten om sperma te gebruiken als onzichtbare inkt.

3. Sperma maakt vrouwen gelukkiger

Uit een experiment is gebleken dat vrouwen die seks hebben zonder condoom en dus in contact komen met sperma gelukkiger zijn dan vrouwen die het met condoom doen. Sperma bevat hormonen als testosteron, oestrogeen, prolactine en prostaglandinen die het humeur kunnen beïnvloeden. De wetenschappers denken dat vrouwen deze hormonen opnemen via de vagina en zich daardoor gelukkiger voelen.

4. Spermine houdt je huid jong

Smeer wat sperma in je gezicht voor een gladde huid. De antioxidant spermine werd oorspronkelijk gewonnen uit menselijk sperma en zit in huidcrèmes. Het goedje zou de levensduur van huidcellen verlengen en de effecten van het ouder worden verminderen. Volgens Amerikaanse schoonheidssalons verhoogt spermine de collageenproductie van de huid met 600 procent en zou het de vochtbalans herstellen. Na acht dagen zou het wondermiddel 40 procent van de huidcellen hebben hersteld.

De antioxidant spermine verhoogt waarschijnlijk de levensduur van huidcellen.

5. Er worden kunstwerken met sperma gemaakt

De Duitse kunstenaar Martin von Ostrowski haalt zijn verf niet van ver. Hij heeft een aantal schilderijen gemaakt met zijn eigen sperma, en heeft ongeveer 40 porties nodig voor een portret. In totaal heeft hij 1000 porties ingevroren om als verf te gebruiken. Sperma is echter niet het enige natuurproduct dat Von Ostrowski gebruikt: hij heeft historische portretten van onder anderen Bismarck en Hitler geschilderd met zijn eigen uitwerpselen.