De slijmvliezen in de neus en bijholtes produceren snot, en de trilhaartjes vegen het richting het strottenhoofd en de slokdarm.
Het snot dat via de slokdarm in de maag komt, kan weinig kwaad: het maagzuur maakt korte metten met onzuiverheden en bacteriën, en het meeste slijm wordt weer door het lichaam opgenomen.
Snot dient ook als een soort smeermiddel. Het bestaat uit water, eiwitten en zout, en brengt vocht en voedingsstoffen naar het weefsel in de neus, zodat het niet uitdroogt.
Snot is er in alle soorten en kleuren
Als je verkouden bent, neemt de snotproductie toe en verdwijnt er een halve tot een hele liter snot in je slokdarm.
Een verkoudheid is een ontsteking van de slijmvliezen in de neus: een virus dringt de cellen binnen en vermenigvuldigt zichzelf. Tijdens de ontsteking, die het afweermechanisme van het lichaam tegen de indringer vormt, wordt de bloed- en vochttoevoer naar de slijmvliezen opgevoerd en begint het snot te lopen.
Als je verkouden bent, is het snot doorgaans waterig en kleurloos, maar er zijn ook andere kleuren snot:
- GEEL/GROEN SNOT: Duidt op een bacteriële infectie. De kleur komt van een groenachtig enzym in de witte bloedlichaampjes dat het lichaam aanmaakt om de infectie te bestrijden.
- BRUIN/ROOD SNOT: Geeft aan dat er bloedvaten in de neus gesprongen zijn. Dat gebeurt vaak als je je neus gesnoten hebt en kan meestal geen kwaad.
- DONKER/GRIJS SNOT: Wijst op koolstofdeeltjes of veel stof in de lucht. Zware rokers, brandweerlieden en mijnwerkers hebben regelmatig donker snot, en dat is een goed teken: het snot filtert onzuiverheden uit de ingeademde lucht voor die de longen bereiken.
Neuspeuteren doen we allemaal
Laten we elkaar geen mietje noemen: de meesten van ons pulken opgedroogde stukjes snot weg.
91% van de mensen peutert in zijn neus, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek, en neuspeuteren kan zich tot een aandoening ontwikkelen.