Smartphone in broekzak doodt spermacellen

Uit een groot onderzoek blijkt dat het schadelijk kan zijn voor de kwaliteit van het sperma om je telefoon in je broekzak te stoppen. Het komt erop neer dat de spermacellen worden gekookt.

geroosterde noten

Het is makkelijk en praktisch om je smartphone in je broekzak te stoppen als je hem niet gebruikt. Maar er zijn aanwijzingen dat je hem beter ergens anders kunt opbergen. Vooral als je een man bent.

Een groot Australisch onderzoek van de University of Newcastle constateerde een duidelijke samenhang tussen een telefoon in de broekzak en een lagere kwaliteit van het sperma.

De uitkomst heeft diverse wetenschappers verbaasd – onder andere degenen die het onderzoek hebben uitgevoerd. De straling zou namelijk volkomen onschadelijk moeten zijn.

Hoe langer, hoe gevaarlijker

Het onderzoek is een zogeheten meta-analyse, waarbij de gegevens zijn vergeleken van 27 onderzoeksprojecten die zich allemaal hebben verdiept in de relatie tussen de spermakwaliteit en een mobieltje in de broekzak.

Bij 21 studies werd een duidelijk verband waargenomen tussen een lage spermakwaliteit en een telefoon in de broekzak. Hoe langer de telefoon in de zak had gezeten, hoe slechter de kwaliteit van het sperma – tot 47 procent slechter dan wanneer hij elders werd bewaard.

Diverse eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verband is tussen telefoonstraling en celveranderingen in de hersenen. De onderzoekers denken echter dat er verder naar beneden wel degelijk een samenhang kan bestaan.

Cellen worden gekookt

Zaadcellen zijn sterk gespecialiseerde cellen. De kleinste verandering in hun milieu kan er al voor zorgen dat ze slechter gaan zwemmen of een stuk korter leven.

De grootste boosdoener is niet de straling, maar de warmte die de telefoon dicht bij de testikels afgeeft.

Het komt er volgens de Australische onderzoekers op neer dat de telefoon de spermacellen kookt, en dat je hem daarom maar beter niet in je broekzak kunt stoppen.